Orašar i kralj miševa priča je koju je davne 1816. godine napisao njemački autor Ernest Theodor Amamdeus Hoffmann.

Ruski skladatelj Petar Iljič Čajkovski, priču je pretvorio u prekrasan božićni balet. Danas Orašar predstavlja jedno on najljepših djela klasične baletne literature, te njegova popularnost neprestano raste. Slikovnicu koju predstavljamo prepričala je Gordana Maletić, dok ju je  predivnim ilustracijama  obogatila Ana Grigorjev.

Jedne Badnje večeri djeca iz priče uzbuđeno su čekala božićne poklone, a posebno one tajanstvenog kuma Drosselmeiera. Ovog Božića između ostalih darova njegov dar bio je drveni orašar. Djeca su se razveselila drvenom lutku koji je krckao orahe, no maleni Fritz stavljao je u njega najtvrđe i najveće orahe te mu je u jednom trenutku slomio zubić. Marie se odmah sažalila i uzela lutka za sebe. Te večeri, kada je krenula u krevet, začula je neobične zvukove a posebno joj je pozornost privukao veliki sat. Marie shvati da na vrhu sata sjedi kum Drosselmeier. U tom trenu cijelu sobu ispuni topot tisuća mišjih nožica. Miševi krenu prema vitrini s igračkama u koju je Marie spremila Orašara no tada i on oživi.

U sobi se odvije veliki boj s miševima na jednoj i igračkama pod vodstvom Orašara na drugoj strani. U jednome trenu Marie se onesvijestila, te se budi u svom krevetu a u posjet joj dolazi kum Drosselmeier i priča priču o kneginjici Pirlipat, vještici Ratildi i dvorskom uraru. Otkriva joj tko je zapravo Orašar.

Saznavši da je Orašar zapravo začarani dječak Marie poželi razbiti čaroliju i pomoći Orašaru.

Ukoliko još niste pročitali Orašara i kralja miševa sada je pravo vrijeme za to.

 

Priredila: Ivana Molnar