Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica uspostavila je suradnju s američkim veleposlanstvom te s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Mađarskoj (Pečuh).

U sklopu započete prekogranične suradnje s Udrugom Zornica nova, a prema odluci Ravnateljice Knjižnice, ostvaren je uspješan posjet i održan planirani program u Hrvatskom školskom centru “Miroslav Krleža” u Pečuhu. U programu je predstavljen film o Gradskoj knjižnici i slikovnica Gradske knjižnice, koju su djeca nižih razreda dočekala vrlo srdačno te pjevala i recitirala. U nastavku programa uspješno je nastupio i Župni mješoviti zbor “Bl. Alojzije Stepinac” iz Milanovca pod vodstvom Romana Tripala. Uz predsjednicu Udruge gđu Milicu Klaics–Taradžija, nadahnuto su govorile i hrvatska konzulica u Mađarskoj, gđa Vesna Haluga te zamjenica gradonačelnika, gđa Željka Grahovac. U posjet našim ljudima u Mađarskoj išla je i direktorica Razvojne agencije VTA, gđa Tihana Harmund. Susret je završio posjetom Hrvatskom klubu “August Šenoa” kojem je Gradska knjižnica donirala knjige iz fonda otpisanih knjiga (ukupne vrijednosti oko 20.000 kn). Posjet je bio važan i zbog dogovorene suradnje s konzulicom oko pomoći za nabavu bibliobusa. Važnost ove suradnje višestruko je pozdravljena od svih sudionika.

Prekogranična suradnja s generalnom konzulicom u Mađarskoj, gđom Vesnom Halugom te predstavnicima najvažnijih udruga Hrvata u Mađarskoj bila je plodotvorna te je dogovorena daljnja suradnju. Treba naglasiti da su predstavnici Hrvata u Pečuhu  održali u Gradskoj knjižnici dvije uspješne manifestacije: izložbu fotografija i predstavljanje časopisa Zornica nova. 

Prekogranična suradnja Gradske knjižnice u Virovitici sa Udrugom “Zornica nova” iz Pečuha