Dubrovčanin Vedran Mezei autor je 7 priča na putu do odredišta svedenih pod zajednički nazivnik Tu sam!. Objavljene su u ožujku 2018. godine u nakladi Ibis grafike iz Zagreba.

Priče tematiziraju okidače promjene i izbore koje svakodnevno odabiremo u svojim životima. Budući da je sve povezano, izvanjske promjene odražavaju se i na našu nutrinu i obrnuto. Međutim, kada počinju promjene i koji su im okidači? Odgovori su obično povezani s određenim problemima koje zanemarujemo ili ih rješavamo radeći na promjeni.

Ali promjena može početi i u trenucima kad, kao autor shvatimo:“Imam problem jer sve je u redu!“

Prizemljeni ljudi to nikada ne bi smatrali problemom nego umišljanjem problema, nadobudni bi preokrenuli sve u životu i počeli ispočetka da bi na kraju shvatili da se vrte u krugu, a oni mudri, poput gospara Vedrana, držali bi se svoga puta na kojem je važno ići pravo, ne skretati s puta iako „ne postoji putokaz koji mi govori što se tamo nalazi“.

Ostati na svom putu iako se ponekad čini da je to osamljena staza…

Jer, kako Vedran piše: „Dok god ne osjetiš zadovoljstvo i mir u samom sebi, ništa ti izvana neće pomoći da popuniš prazninu koju osjećaš. To je greška koju svi često radimo. Mislimo da ćemo biti sretni kad nešto ostvarimo, a zapravo je upravo suprotno. Tek kad uspijemo biti sretni, možemo ostvariti ono što želimo. Mir i zadovoljstvo uvijek su stvar osobnoga izbora kolikogod se to činilo nestvarnim.“

Neka Vam na Vašem putu kao oslonac posluži i Vedranova knjiga Tu sam!.

Priredila: Danijela Crnčić