A. J. Finna, autora romana Žena na prozoru nazivaju prvom izdavačkom mega zvijezdom 2018. Odmah nakon izlaska, njegov je prvijenac zauzeo vrhove top-lista diljem svijeta, opravdavši očekivanja od romana koji je,  i prije objave,  prodan u 38 zemalja i kojeg su kolege pisci iz krimi-žanra obasuli pohvalama. Zanimljivo je i to da je A. J. Finn zapravo pseudonim Daniela Malloryja, poznatog urednika krimića koji iza sebe ima puno hitova, međutim, ovo je sada njegov prvi samostalni roman. Još jedna zanimljivost u svezi s ovim romanom je i to da su prava za film prema ovoj knjizi prodana i prije negoli je knjiga napisana.

Anna – glavna junakinja, simbol tuge i očaja, doživjela je veliku traumu prije deset mjeseci i od tada ne izlazi iz kuće. Fotoaparat i špijuniranje susjeda njen su jedini prozor u svijet, dok socijalne kontakte nadomješta razgovorima na forumu za ljude poput nje, slomljene depresijom, napadajima panike i fobijama. Tamo ona nadomješta još jedan dio izgubljenog života – svoju liječničku praksu, dok iskrenim i brižnim savjetima pokušava pomoći ljudima koje je, poput nje, život slomio.

Njena svakodnevica odvija se tako između koktela lijekova i slapova merlota, koji ona pije u povećim količinama, lažući svom brižnom psihijatru. U susjedstvo se tada doseljava savršeno skladna mala obitelj Russel: otac, majka i njihov sin, samozatajni tinejdžer. I sve je harmonično do trenutka dok Anna kroz svoj prozor ne ugleda nešto što nije smjela. Šok? Nevjerica? Je li se to zaista dogodilo? Je li sve samo umislila? Je li izgubila razum? Nitko joj ne vjeruje, policija je smatra izgubljenom i slomljenom dušom koja bježi od stvarnosti i svoje osobne tragedije. No, što je istina? Tko je negativac u ovoj priči? Ovo pitko, lagano, a opet vrlo kompleksno štivo opravdava titulu hita.

Priredila: Marijanka Komar