Svoj debitantski roman, Još uvijek Alice, Lisa Genova je objavila 2007., a 2009. prava je otkupio njujorški nakladnik Simon&Schuster. Nakon toga tiskana je u 2,6 milijuna primjeraka, prevedena na 37 jezika, a više od 59 tjedana zadržala se na popisu bestselera New York Timesa.  Knjiga je 2014. doživjela i ekranizaciju, a glumica Julianne Moore dobila je Oscara. Nakon ovog romana, spisateljica je napisala još četiri, od kojih se neki prevode na hrvatski jezik.

Alice Howland, protagonistica romana cijenjena je profesorica kognitivne psihologije na Sveučilištu Harvard, a posebna joj je specijalizacija lingvistika. U sretnom je braku s jednako tako uspješnim suprugom Johnom s kojim ima troje odrasle djece: Annu, Lydiju i Toma. Tek što navrši 50 godina, Alice se počne događati da zaboravi riječ usred predavanja, onda zaboravi kako da se vrati kući iz svoga susjedstva i zabrine se. Nakon posjeta liječniku, dijagnosticirana joj je Alzheimerova bolest.

Autorica na dirljiv način opisuje Aliceinu spoznaju o tome što joj se zbiva, međutim opisuje i pogled drugih na Alice, koji je izoliraju, što svjesno što nesvjesno. Na njenom primjeru vidimo kako je to kad te okolina isključuje jer se ne zna nositi s tvojom bolesti. Alice najprije isključuje zajednica znanstvenika i ona u jednom trenu shvaća da je postala ona koju će kolege izbjegavati. U obitelji se suprug prvi zatvara, a djeca, dvije kćeri i sin, svatko se na svoj način nosi s informacijom da su i oni vjerojatno nositelji gena te opake i neizlječive bolesti.

Ova knjiga nam poručuje da je jako teško sačuvati bit vlastite ljudskosti, ali je ipak moguće.

 

Priredila: Marijanka Komar