U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i Austrijskog foruma Zagreb muzikoliginja Marijana Pintar održala je predavanje pod nazivom Od Josepha Haydna do Paule von Preradović, u utorak, 20 studenoga 2018. Predavanje je održano povodom 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića. 

Muzikologinja Pintar provela nas je kroz povijest nastanka himni, o političkom i povijesnom kontekstu u kojem su nastajale, njihovoj važnosti i ljepoti. Istaknula je da himne predstavljaju identitet jednog naroda, pobuđuju ponos i poštovanje. Tekstovi himni su jednostavni, lako zapamtljivi, govore o ljepoti prirode svoje zemlje, junacima, o zastavama, pozivaju na oružje ili molitveni izričaj. Čast nam je što je tekst austrijske himne napisala književnica Paula von Preradović, unuka Petra Preradovića. Potom je govorila o životu i književnom opusu Paule von Preradović koja je većinu svog života provela u Beču. Iako je pisala na njemačkom jeziku, u svim njenim djelima osjeća se ljubav i naklonost prema “prvoj domovini”, Dalmaciji, i Puli gdje je provela djetinjstvo. Bila je poznata kao umjetnica, žena koja je imala jasne stavove i koja je njegovala je duhovne vrijednosti.  Misao koja ju je vodila bila je: Ako dobrotu tražite, ne bojte se ničega. Austrija joj se odužila na častan način.

Podatak vrijedan pažnje je da je himna koju je skladao Joseph Haydn za Habsburšku monarhiju istovjetna s jednim napjevom gradišćanskih Hrvata. Da je Haydn koristio hrvatske napjeve svjedoči o ljepoti i melodioznosti hrvatskih napjeva. 

Dodirne točke u glazbenoj povijesti između Hrvatske i Austrije svjedoče o glazbenoj sponi između te dvije države.