Bliže se božićni i novogodišnji blagdani, vrijeme je pečenja kolača i pravljenja svakojakih slastica, stoga Vas pozivam  da posjetite Gradsku knjižnicu i čitaonicu i iz njezinog bogatog fonda odaberete nešto s tom tematikom.

 Kao nadahnuće prilikom pripremanja božićnih poslastica, a istodobno i građu zanimljivu za usputno iščitavanje, predlažem Vam novu Profilovu knjigu Kolači moje omame Vilme s podnaslovom Slatki okusi Austro-Ugarske autora Maroja Mihovilovića. Ta potpuno osebujna knjiga nije samo kuharica, ona je više od toga – kulinarski i kulturološki podsjetnik na građanski život iz doba stare Monarhije, sjećanje na naše pretke, omame i otate koji su u njoj živjeli.

Autorski tekst potpisuje novinar, urednik i književnik Maroje Mihovilović unuk poznate Osječanke Vilme Vukelić, snažne žene zanimljive biografije koja je, uz sve dužnosti  supruge i majke četvero djece,  uspjela upisati studij biokemije kao prva žena na sveučilištu u Münchenu.

Kolači zapisani u davno zaboravljenoj bilježnici predstavljeni  su tako u knjizi da bi donijeli još malo svjetla na zanimljiv život intelektualke pokraj štednjaka – Vilme Vukelić.

Recepte  omame Vilme oživjela je Ana Grgić, izvršna šefica kuhinje Hotela Esplanade s namjerom da se otme zaboravu ulomak vrijedne gastronomske baštine i važnog dijela kulture življenja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Priredila: Danijela Crnčić