“Namirnice su lijek”, poručila je u petak Višnja Bartolović na predavanju u Gradskoj knjižnici i čitaonici pod nazivom “Hrana kao lijek – učenje po sv. Hildegardi”. Naime ova profesorica njemačkog i engleskog jezika te teologije, prevoditeljica je knjige “Sv. Hildegarda i hrana kao lijek” s njemačkog na hrvatski jezik, a riječ je o knjizi koja se u 2018. godini našla na vrhu top ljestvice najtraženijih naslova u knjižarama Verbuma. Knjiga autora Wigharda Strehlowa sadrži sveobuhvatne upute o prehrani, nudi pomoć i savjete o hrani i zdravlju, ali i brojne recepte zdravih i ukusnih jela koje je zapisala sv. Hildegarda.

Sv. Hildegarda bila je njemačka časna sestra, a papa Benedikt XVI. proglasio ju je crkvenom naučiteljicom u listopadu 2012. godine. Kroz predavanje prisutni su mogli čuti brojne savjete o zdravoj prehrani, o liječenju različitih bolesti određenim namirnicama i važnosti brige o svome tijelu. Sv. Hildegarda tako savjetuje da za održavanje zdravlja i ozdravljenje od bolesti trebamo koristiti ljekovita sredstva iz prirode, trebamo dovoljno spavati i kretati se, paziti na ravnotežu između rada i odmora, provoditi detoksikaciju tijela ali i svoje ljudske slabosti nadvladati vrlinama, odnosno pouzdati se u dobro, ljubav, radost, mir i velikodušnost.

Prema sv. Hildegardi prehrana bi nam se trebala sastojati od voća, povrća i vrlo malo mesa, a brojne namirnice, koje su nam gotovo svakodnevno na jelovniku, štetne su za zdravlje. Neke od njih su rajčica, paprika i krumpir, a najviše štete čine nam jagode, breskve, šljive, krastavci, svinjetina, bijeli šećer i pšenično brašno, gazirana pića, mineralna voda i kava.

Ovo predavanje organiziralo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo. (www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić)