Znate li da ćete strah od pauka, vožnje liftom/vlakom, visine, pa i sklonost da zavirite u čašicu moći pobijediti uz pomoć VR-a,( virtualne stvarnosti)? U zapadnim zemljama pojedinci su već nakon 30 minuta u virtualnoj stvarnosti, u kojoj su prolazili kroz situacije koje im u pravoj stvarnosti izazivaju strah, nelagodu, lupanje srca, znojenje, pa i paniku, znatno napredovali u suočavanju sa svojim strahovima, a nakon nekoliko tretmana i potpuno se oslobodili simptoma.

Sve to i mnogo više, uz zanimljiv video sadržaj, mogli su večeras (petak) saznati posjetitelji Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici, gdje je Renata Đonđ Perković u okviru 12. Tjedna psihologije Virovitičko-podravske županije održala poučno predavanje na temu “Primjena virtualne realnosti u liječenju anksioznih poremećaja”.

 

Podatci pokazuju kako je anksioznost najučestalija grupa psihijatrijskih poremećaja od kojih godišnje trpi čak 14 posto populacije na razini Europske Unije. Virtualna realnost dosad je pronašla primjenu ne samo u liječenju anksioznih poremećaja i PTSP-a, nego i poremećaja hranjenja, u palijativnoj skrbi, rehabilitaciji, te kontroli boli.

Smisao je da se osoba voljno izloži zastrašujućoj situaciji, koju će proživjeti u VR-u, ali sa puno više kontrole i sigurnosti u odnosu na stvarni svijet, kaže R. Đonđ Perković. Time će steći veće samopouzdanje i naučiti drugačije reagirati.

– U virtualnom svijetu osoba proživljava i doživljava situaciju koja joj stvara anksioznost i na taj način se navikava na nju te polako uviđa kako te situacije nisu tako zastrašujuće kakvima se čine. Postupnim izlaganjem smanjuju se svi oni simptomi koji mnogima otežavaju svakodnevni život, a u konačnici, na kraju terapije, i nestaju – poručila je predavačica.

Iako zapadne zemlje ovu vrstu terapije već uspješno provode, u Hrvatskoj zasad jedino Fakultet elektrotehnike i računarstva posjeduje opremu za virtualnu stvarnost, rekla je R. Đonđ Perković te istaknula kako se ona primjenjuje za liječenje i pomoć osobama  oboljelima od PTSP-a.

Iako je za hrvatske prilike ovo bila “vizionarska tema”, poručila je, njeno vrijeme tek dolazi, upravo zahvaljujući uspješnoj primjeni, ali i velikoj potrebi u liječenju.

Jasna Per-Kožnjak, predsjednica Društva psihologa Virovitičko-podravske županije predstavila je publici podatke koji govore koliko su Internet i društvene mreže prisutne u svakodnevnom životu pojedinca, a osobito mladih te istaknula važnost primjene ovakve, moderne vrste VR terapije u psihološkoj praksi u budućnosti. (www.icv.hr, mlo)