U utorak, 12. ožujka 2019. godine u Knjižnici je održano predavanje „Dvije Alme–dramatične sudbine dviju žena“ u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba. Predavač je bila naša sugrađanka, Marijana Pintar, muzikologinja i viša leksikografkinja u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu. Ovo je drugo gostovanje gospođe Pintar našoj Knjižnici.

-Velika mi je čast izložiti svoj rad večeras ovdje, virovitičkoj publici. S radošću sam istraživala život dvije Alme, a njihov me dramatičan život neprestano motivira. Zahvalna sam Ogranku Matice hrvatske što me ugostio te se nadam da će se publici sviđati predavanje – rekla je.

Večer je započela otvorenjem izložbe “Kalliope Austria – Žene u društvu, kulturi i znanosti”.
Izložbom su prikazane mnoge značajne žene austrijske povijesti koje su zbog raznih okolnosti postale zaboravljene. Ovom izložbom želi se prikazati 48 životnih priča raznih žena, koje su od početka 19. stoljeća do danas ostavile neizbrisiv trag u društvu, znanosti i kulturi, obogativši tako povijest svoje zemlje.

U predavanju, koje je uslijedilo, poseban naglasak stavljen je na prikaz života i djelovanje dviju rodbinski, ali i životnom dramatikom povezanih žena – Alme Mahler, poznate skladateljice i muze mnogim umjetnicima i Alme Rosé, violinistice i dirigentice ženskoga orkestra u logoru Auschwitz.

Izložbu KALLIOPE AUSTRIA-Žene u društvu, kulturi i znanosti možete pogledati do kraja ožujka.

(www.icv.hr, lmh, knjiznicavirovitica.hr, nk, Foto: L. Martinko-Hock)