Govoriti o tišini danas je jako važno jer nam je ista potrebnija nego ikad. Što je tišina, gdje se može naći i kako je “slušati” progovara Erling Kagge, norveški autor, izdavač, pustolov i skupljač umjetnina. Sve je počelo 1993. kada je pedeset dana hodao preko Antarktike i tako postao prvi čovjek koji je sam dosegnuo Južni pol. Sam, bez ikakvih kontakta s vanjskim svijetom, tih je dana čuo i osjetio tišinu i nastavio tragati za njom.

Svoja razmišljanja pretočio je u uspješnicu koja je postala najbrže prodavana norveška publicistička knjiga još od “Kon-Tikija” iz 1948., a objavljuje se diljem svijeta, na više od 30 jezika.

Vrijednost tišine? Što je tišina? Zašto je baš danas tako važna i s godinama sve potrebnija?

Svako od 33 poglavlja bavi se određenim aspektom tišine i njezine povezanosti s našim životima. Erling u biti daje smjernice za modernog čovjeka koje vode prema šutnji, miru i tišini. Onoj tišini koja je uvijek tu, ma koliko zvukova bilo oko nas, u nama.

“Ima jedna prilično poznata anegdota koja potječe iz hinduističke filozofije, ali bi isto tako mogla biti i budistička: Jedan od učenika pitao je svog učitelja da mu objasni što je brahman, duša svijeta. Učitelj mu nije odgovorio. Učenik je upitao još nekoliko puta, a učitelj je jednako odgovarao šutnjom. Na koncu učitelj progovori i reče: “Ja ti upravo odgovaram, ali ti ne pratiš.” Odgovor je, naravno, bio tišina.”

Priredio: Jasen Platenik