U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica 18. travnja (četvrtak) otvorena je Izložba slika Vladimira Paurića, a svi zainteresirani Izložbu će moći pogledati do 1. svibnja.

Vladimir Paurić je samouki naivni slikar iz Lipika, rođen u selu Filipovcu 21. travnja 1936. godine. Jedan je period svoga života i rada proveo u Virovitici, gdje je primjetio slike podravske naive i na prvi pogled se njima oduševio te se odlučio za taj slikarski put. Lipik te priroda i sjećanja iz djetinjstva, nepresušan su mu izvor umjetničke inspiracije, a slike i dalje neumorno stvara. Do sada je imao preko 40 samostalnih i zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i Njemačkoj.

-Slikarstvom se bavim pedesetak godina, a ovo mi je već peta samostalna izložba u Virovitici, gradu u kojem rado izlažem svoje slike, jer Virovitičani su dobri i vrijedni ljudi i posebno ih cijenim kao takve. Motive pronalazim iz svakodnevnog života naših seljaka, ali i svaki lijepi doživljaj iz djetinjstva kojeg se sjetim, prenosim na platno. Volim slikati, uživam u tome i nadam se da mi ovo nije posljednja izložba u Virovitici – rekao je autor izložbe Vladimir Paurić.

Njegov stil je vrlo karakterističan, izražajan i prepoznatljiv, a njegova djela krasi iskrenost, kao možda i najvažnije obilježje naivne umjetnosti. Slike odišu jednostavnošću, a na njima nema lažnih vrijednosti te predstavljaju sve što je “naše”: domaće, hrvatsko i slavonsko.

Izložbu je otvorila i sve nazočne pozdravila zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, a sve prisutne u rad Vladimira Paurića uvela je ravnateljica GKiČ Virovitica Višnja Romaj. Među nazočnima, uz obitelj i rodbinu Vladimira Paurića, bili su i zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Lahorka Weiss, predsjednik HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac, predsjednik Županijskog odbora Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak Virovitičko-podravske županije Zvonko Kožnjak, ravnatelj Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica Damir Mihaljević, predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Virovitici Hrvoje Belobrk, predstavnici braniteljskih udruga i mnogi drugi.

-Organizirali smo ovu Izložbu povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa i povodom Dana 81. gardijske bojne, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatske vojske koja je dala izuzetan doprinos u oslobađanju Republike Hrvatske, a svečanost obilježavanja velike obljetnice bit će 26. travnja u Virovitici. Upravo smo ovu Izložbu htjeli povezati s proslavom Uskrsa i obljetnicom 81. gardijske bojne i tako zaoukružiti jednu lijepu priču. Uz oca, zavolio sam slikarstvo i smatram da je ovo što on radi prava hrvatska umjetnost, onakva kakvu hrvatski narod i zaslužuje – istaknuo je sin autora izložbe i predsjednik UDVDR RH Ogranka Virovitica Vlado Paurić.

Svečanost otvorenja izložbene galerije tom su prigodom svojim glazbenim ugođajem uveličali polaznici Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica Sara Novosel, Marko Sklenar, Dinko Magenhajm i Martin Maljković, izvedbom veselog raspoloženja Divertimento, austrijskog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Uz prigodan domjenak, nastavljeno je druženje i razgledavanje slika autora kojeg krasi iskrenost, poštenje i skromnost.

(www.icv.hr, ts, dm, foto: T. Szabo)