Najpopularnija hrvatska spisateljica popularne psihologije, Ljubica Uvodić Vranić, tri godine intervjuirala je vozače iz tvrtke Eko taksi i njihove priče sakupila je u knjigu. Svaka priča ima svoj broj i naslov, a umjesto imena vozača taksija napisala je inicijale, prave ili izmišljene.

Radnja ovih priča događa se u taksiju, u kojem se putnici osjećaju pomalo odvojeni od ostalog svijeta, kao da su u zatvorenom prostoru koji im daje osjećaj sigurnosti i povjerenja. Tijekom vožnje, često se dogodi da kažu više od uobičajenog razgovora ili se dogodi nešto nepredviđeno, tada taksisti dobiju nove uloge. Oni su slušatelji, tiješitelji, nosači, dostavljači, bolničari, prijatelji ili žrtve. Uz svaku priču autorica je dodala svoje komentare s aspekta popularne psihologije.

Ove istinite priče su kratke i jednostavne. Na prijateljski i jednostavan način pokazuju kako u životu rješavati situacije koje nas ponekad izluđuju. Autorica vješto i nenametljivo prenosi psihološke spoznaje kao dio opće kulture potrebne svima kako bi bolje razumjeli i prihvatili sami sebe i druge. Uz jednu priču je napisala: „ Ako nas knjiga ne čini boljim ljudima i ne podsjeća na to kako život može biti lijep, tko će je čitati?“

Dođite u Gradsku knjižnicu i čitaonicu, taksijem ili laganom šetnjom, svejedno i posudite 101 priču iz Eko taksija.

Priredila: Nela Krznarić