Knjiga je nastala iz pera nagrađivane blogerice Susanne Zimmel, zvane Frau Ziii. Slijedom događaja počela je voditi blog o hrani i tako je iz prikupljenih blogova na kraju nastala ova prekrasna knjiga. Ljubav prema kuhanju na autoricu je prenijela njena baka koja ju je mnogo toga naučila o tradicionalnoj austrijskoj kuhinji. Tijekom mnogih godina autorica je istraživala i dopunjavala svoje znanje o porijeklu i posebnostima bečke kuhinje. Zaključila je da se bečka kuhinja zapravo temelji na južnonjemačkoj kuhinji, a najmjerodavniji utjecaji dolaze iz vremena Dunavske monarhije, kada je carstvo bilo veliko i kada je mnogo zemalja bilo pod jednom krunom. U Beču su se susretale najrazličitije kulture koje su ostavile tragove pa nije niti čudo da ga nazivaju „kulinarski kotao Europe“. Slatka tradicijska jela bila bi mnogo siromašnija da ih nisu obogatile češke kuharice koje su u to doba radile u kuhinjama bečkih građanskih obitelji. Utjecaj na kuhinju je također imala i jugoistočna Europa koja seže od Hrvatske, preko Srbije pa sve do Turske. Bečka kuhinja osobito je usko povezana i s mađarskom kuhinjom. Mnoga jela su preuzeli, osuvremenili i prilagodili ukusima tamošnjeg stanovništva. Tako je današnji kulinarski Beč, s jedne strane zarobljen u tradiciji, a s druge strane otvoren prema novome.

Želim Vam dobar tek uz slane i slatke delicije bečke kuhinje.

Priredila: Marijanka Komar