Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica početkom ove godine uključila se u projekt “Digitalni građanin.” Riječ je o projektu Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u kojemu je 170 knjižnica u regiji opremljeno edukacijskom tehnologijom (micro:bitovi, dodatci za micro:bit) s ciljem transformacije knjižnica u digitalne, inovacijske i obrazovne centre lokalnih zajednica. Ravnateljica knjižnice Višnja Romaj, prof. i dipl. knjižničarka pokrenula je navedeni projekt, prikupila potrebnu dokumentaciju i organizirala prvu radionicu na kojoj se okupila većina knjižničara Virovitičko-podravske županije. Potom je potaknula edukaciju knjižničara iz naše knjižnice da se uključe u projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih koji je otvorio natječaj za donaciju 3D printera. Kako bi knjižnica mogla uopće konkurirati ovoj vrijednoj nagradi, bilo je potrebno održati radionice o korištenju micro:bita.

U dosadašnjih šest radionica koje su provodile knjižničarke Dječjeg odjela u suradnji sa školama s područja našeg grada, sudjelovao je velik broj djece koja su s oduševljenjem prihvatila nove tehnologije te nastavila dolaziti u knjižnicu u svrhu posudbe istih. Nakon provedenih radionica, ravnateljica je poslala Izvještaj o provedenim aktivnostima koji uključuje i motivacijsko pismo što je bilo ključno prilikom vrednovanja za donaciju 3D printera. Upravo je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica jedna od 20 knjižnica u regiji (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina) koja je zadovoljila sve potrebne kriterije i osvojila 3D printer.

– Nedavno nam je 3D printer uručen i dan na korištenje. Ovo je još jedan projekt koji svjedoči o kvaliteti našega rada, inovativnosti i tome da ćemo našu knjižnicu s vremenom u potpunosti pretvoriti u digitalnu knjižnicu, a naše građane u “digitalne građane”, što je ujedno i cilj projekta – rekla je ravnateljica virovitičke Gradske knjižnice Višnja Romaj.

Nakon završene edukacije knjižničara, oprema će biti dostupna za korištenje zainteresiranim građanima. Projekt se nastavlja i dalje s novim ciklusom edukacija za naprednije tehnologije s ciljem kreiranja izvrsne budućnosti za nove naraštaje.