Drugog dana Festivala radosne kulture u Gradskoj knjižnici i čitaonici održana je tribina pod nazivom „Pogled kroz književnu ključanicu“. Pjesnikinja i bioetičarka Marina Katinić, te moderator večeri Luka Tripalo pružili su posjetiteljima nezaboravnu književnu večer prožetu poezijom, smijehom i ugodnim razgovorom.

U intimnoj atmosferi knjižnice, mlada zagrebačka autorica, između ostalog, je otkrila odakle crpi inspiraciju, kakvu ulogu more ima u njenom životu te zašto je danas gotovo tabu tema otvoreno pisati o ljubavi i emocijama. Ime tribine, „Pogled kroz književnu ključanicu“, dijeli ime s njenom trećom zbirkom pjesama od kojih je, na zadovoljstvo okupljenih, nekoliko i pročitala.

– Moje pisanje se mijenja, ono se promijenilo. Kad čitam svoje pjesme i vidim što sam napisala, nekako imam osjećaj da je ova moja druga strana, a to je filozofija, zastupljena. Moje pjesme imaju oblik silogizma, jednog zaključka. Prva premisa, druga premisa, treća premisa, koliko god treba, i konkluzija. Imam potrebu da to što pišem ima neko značenje, da se zaključi i poentira. Ne samo suvremena poezija nego i suvremena književnost općenito to baš ne voli, favoriziraju se otvoreni krajevi, ne voli se završetak. Vjerujem da poezija u određenoj mjeri mora biti komunikativna – otkrila je M. Katinić koja je osim filozofije diplomirala i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te trenutno završava doktorski studij iz filozofije s težištem proučavanja bioetike i filozofije odgoja.

Na kraju uspješne književne večeri, posjetitelji su ovoj svestranoj autorici mogli postaviti svoja pitanja te im je ona poklonila svoje zbirke pjesama. (www.icv.hr, ea)