U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica u četvrtak, 24. listopada 2019. u organizaciji Lions club Vereucha održana su dva zanimljiva predavanja, “Dijabetes u svjetlu komplikacija”, koje je vodila dr. Marijana Fett Uzel te “Lions razmjena u Estoniji” koje je govorila Dorotea Kožnjak.

Za početak, okupljene su pozdravile ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Višnja Romaj i predsjednica Lions club Vereucha Anica Car Marković. Višnja Romaj istaknula je kako je i sama zadnjih šest godina dijabetičar te koliko je važno da osobe s tom dijagnozom redovito idu na očne preglede. Također, pozdravila je i ovu inicijativu koju je Lions club pokrenuo kako bi povodom Dana bijelog štapa podignuo razinu svijesti o slijepim i slabovidnim osobama te problemima s kojima se oni susreću.Dr.Marijana Fett Uzel, specijalist oftamologije, održala je edukativno predavanje popraćeno prezentacijom u kojemu je okupljenima pobliže objasnila o utjecaju dijabetesa na oči i vid te o načinima prevencije i liječenja pojedinih stanja. Nakon nje, učenica 3. razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici Dorotea Kožnjak podijelila je svoje nezaboravno iskustvo dvadesetodnevnog života u Estoniji. Kao prva djevojka koja je otišla na razmjenu u Estoniju kao predstavnica Lions cluba Vereucha, vratila se kući s mnoštvom lijepih uspomena koje je kroz prezentaciju predstavila okupljenima.

Nakon glazbenog nastupa mlade flautistice i učenice Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica Sare Čuljak, predsjednica Lions cluba Vereucha A. Car Marković tada je otkrila još jedan razlog održavanja ove edukativne večeri.

– Neki znate, neki ne, prošli petak smo u Caffe baru Boom imali donatorsku večer. U suradnji sa Pub kvizom petkom, održali smo kviz na kojem nam je gošća bila Morana Zibar. Na toj donatorskoj večeri smo prikupljali novac za našu Udrugu slijepih i slabovidnih Virovitičko-podravske županije. Drago mi je što mogu reći da smo doista skupili lijep iznos novca i nadam se da ćemo nagodinu toliko – rekla je Anica Car Marković te donaciju od 2000 kuna uručila tajnici Udruge slijepih i slabovidnih VPŽ Elizabeti Grigić.

– Lions club nas prati već jako dugo. Hvala vam još jednom, ova donacija će nama jako puno značiti. Vjerujte mi, u ova vremena dobiti dvije tisuće kuna za jedno večer, toliko ni glazbenici ne dobiju – osmijehe i pljesak okupljenih je izmamila E. Grigić. (www.icv.hr, ea)