Dugo me se nije tako dojmila knjiga s tematikom 2. svjetskog rata kao što je ova. Naime, knjiga Hitlerove kušačice, čija se priča temelji na istnitim događajima, napisana je
tako laganim i čitkim stilom u koji je umotana tako ozbiljna tematka. Mlada Rosa Sauer, zajedno s ostalim djevojkama pozvana je u obližnje Hitlerovo tajno sklonište Vučji brlog gdje zatvorene u blagovaonici pod budnim okom čuvara, s raskošnom hranom pred sobom, triput dnevno kušaju obroke spremljene za Hitlera i tako jamče da hrana nije otrovana. Dijeleći iskustvo straha pred mogućim nastupom brze smrti skrivene u svakom ukusnom zalogaju, među djevojkama se rađa prijateljstvo i savezništvo, ali i netrpeljivosti nesuglasice. Za razliku od mnogih u Njemačkoj, one nisu više gladne, ali pod koju cijenu?
U knjizi se isprepliću osjećaji krivnje, srama, ljubavi i grižnje savjesti.Roman Hitlerove kušačice osvojio je i međunarodnu publiku, a u Italiji joj je donio brojne književne i druge nagrade. Dosad je roman preveden na dvadeset tri jezika.

Priredila Silvija Perić