U sklopu ovogodišnjeg programa Prosinac u gradu, u ponedjeljak, 02. prosinca 2019. u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano je predavanje „Neurofeedback – zabavan mentalni trening za djecu“ u organizaciji Udruge za Down sindrom VPŽ.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Višnja Romaj te predsjednica Udruge za Down sindrom VPŽ Sandra Matošina Borbaš su, nakon uvodnih riječi te pozdravljanja okupljenih, riječ predale samoj predavačici, mag. psyh. Josipi Bosak.

Kroz prezentaciju, J. Bosak okupljenima je pojasnila najčešća stanja i poremećaje s kojima se susreću kod djece, te objasnila što to zapravo i je Neurofeedback te čemu služi. Neurofeeback trening, odnosno neinvazivna metoda s kojom se postepeno utječe na poboljšanje funkcije mozga, trening je u trajanju između 30 i 45 minuta kojim se preko elektroda na neurofeedback uređaju detektiraju moždani valovi koji se u realnom vremenu očitavaju i obrađuju na računalu. Povratna informacija se predstavlja putem promjene u zvuku i slici na videozapisu, to jest simulaciji koja nalikuje igrici. Na taj način se počinju proizvoditi željeni moždani valovi, a potiskuju neželjeni. Zainteresirani su nakon predavanja i sami mogli doživjeti ovu zanimljivu metodu. (www.icv.hr, ea)