U tijeku je obilježavanje 14. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice koji se obilježava od 20. do 26. siječnja, dok će se 25. siječnja obilježiti 13. Hrvatski dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice, koji se inače tradicionalno obilježava treće subote u siječnju.

Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice, samo je jedna od tema javne tribine “Biser mudrosti” održane u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u četvrtak, 23. siječnja 2020. godine. Organizatori tribine su udruga “Sve za nju”, Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka VPŽ uz podršku Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Instituta Ruđer Bošković, International Cervical Cancer Prevention Association, Hrvatskoga epidemiološkog društva i Hrvatske lige protiv raka.

Upravo je županijskom Zavodu za javno zdravstvo “Sv. Rok” pripala čast, ali i zahtjevna zadaća provedbe reorganiziranog Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojeg će provoditi na području Virovitičko-podravske županije.

Program će obuhvatiti žene u dobi od 20 do 64 godine, a cilj mu je podizanje svijesti javnosti, posebice žena, ali i njihovih partnera, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

O cijepljenju protiv HPV-a, značaju redovitih ginekoloških pregleda te o samom Nacionalnom preventivnom programu govorili su dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok” VPŽ i predsjednik županijske Lige za borbu protiv raka, prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., specijalist epidemiologije i voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti HZJZ,  dr. sc. Magdalena Grce, voditeljica laboratorija, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju Instituta Ruđer Bošković,  dr. med. Slavica Letica Ramljak, spec. školske medicine, dr. Miodrag Beneš, specijalizant javnog zdravstva te dr. Jovan Delev specijalist ginekologije i opstetricije Doma zdravlja VPŽ.

Zajednički stav svih sudionika i izlagača na Javnoj tribini je da treba probuditi svijest o značaju ranog otkrivanja bolesti, ali i da se u cijeli projekt trebaju uključiti i udružiti ginekolozi, liječnici opće medicine, mikrobiološki i citološki laboratoriji, patronažna služba, ali i svi građani, jer imajući u vidu sve mehanizme koji su na raspolaganju u praksi se ne bi trebalo događati da i jedna žena oboli od karcinoma vrata maternice.

Potporu tribini, ali i cijelom projektu svojim dolaskom dali su i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, njegova zamjenica Vlasta Honjek-Golinac, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica, koja je i sama uključena u provedbu projekta, ravnatelj OB Virovitica Dinko Blažević, dok je moderator bila Ljiljana Vukota, tajnica Udruge Sve za nju. (www.icv.h, bg; foto: K. Toplak)