U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica u utorak, 10. ožujka 2020. godine Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, u svojstvu regionalnog koordinatora, organizirala je “Dan energetske učinkovitosti u Virovitici”.

Predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tom su prilikom govorili o važnim informacijama za prijavu projekata energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pred sobom ima niz javnih poziva koje pripremaju za sljedeće razdoblje. Do sada su u okviru Virovitičko-podravske županije, tijekom 15 godina partnerstva, investirali 150 milijuna kuna na otprilike 600 projekata, neovisno o tome da li se radilo o jedinicama Lokalne samouprave, gradovima i općinama ili građanima osobno.

-Kroz naredna četiri mjeseca planiramo devet Javnih poziva, od kojih bi kao najvažniji za građane Virovitice izdvojili Javni poziv za sufinanciranje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na obiteljskim kućama kao dva odvojena projekta, a uz to održat će se i Javni poziv za sufinanciranje energetske učinkovitosti u industriji. Bit ćemo također partneri Ministarstvu graditeljstva u obnovi višestambenih zgrada, za što vidimo da u gradu Virovitici postoji potreba i interes – izjavila je Alenka Košiša Čičin-Šain, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Iz Razvojne agencije poručuju kako se zbog brojnih upita od strane građanstva i projektanata ukazala potreba da predstavnici upravljačkih tijela daju dodatne informacije o budućim natječajima, dok će Razvojna agencija VIDRA kao i ostale potporne institucije s ovih prostora stati građanima na raspolaganje i pomoći im u prijavi projekata.

-Grad Virovitica, kao i ostali gradovi u Republici Hrvatskoj već na veliko rade na energetskoj učinkovitosti počevši od LED rasvjete, pa sve do izgradnje solarnih elektrana kako bi se smanjili troškovi. Ovom problemu moramo pristupiti pametno. Vama kao građanima moramo reći što vi dobivate i na koji način je potrebno prijaviti dokumentaciju. Počnimo razmišljati o obnovljivim izvorima energije. Poljoprivrednici, poduzetnici i svi ostali trebaju se usmjeriti na razmišljanje kako minimalizirati potrošnju. Na taj način ne samo da pomažemo sami sebi, već na taj način čuvamo prirodu i stvaramo svima nama bolje društvo – obratio se brojnim građanima koji su prisustvovali predavanju gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović u svom je obraćanju prisutnima pohvalio odličnu suradnju s Fondom, s kojim su do sada, kao Županija ili kao institucije proveli nekoliko projekata, među kojima se neki i trenutno provode. Naglasio je kako će natječaj biti formiran po principu “najbrži prst” te je ovim putem pozvao građane da što prije stupe u kontakt s projektantima kako bi projekti bili spremni i kako bi se na vrijeme uspjeli pregledati, budući da u trenutku raspisivanja, građani moraju posjedovati razrađene projekte i certifikate.

-U ime ministarstva moram reći da smo iznimno ponosni na naše rezultate i povlačenje sredstava iz fondova vezano uz projekte energetske obnove, za koje smo nadležni u svojstvu Posredničkog tijela razine 1, Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Sa svojih pet objavljenih poziva za energetsku obnovu stambenog i javnog sektora, već smo iskoristili raspoloživu financijsku alokaciju, ali nam se pružila prilika za njezino povećanje sa osi koje su bile manje uspješne u operativnom programu, te smo samim time dobili priliku za otvaranje novih poziva od kojih je prvi na redu Poziv na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada – izjavila je Katija Jaram, voditeljica Odjela za pripremu poziva i ugovaranje EU projektnih stambenih zgrada.

Projekte energetske obnove na području Virovitičko-podravske županije kratkom prezentacijom predstavila je Tajana Bukovšak, voditeljica Odjela za provedbu programa i projekata u Županijskog razvojnoj agenciji Vidra.

Danu energetske učinkovitosti, između ostalih, prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice Kristijan Sabo, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač.

Sve dodatne informacije zainteresirani građani mogu pronaći na web stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

(www.icv.hr, mr, foto: M. Rajnović)