U organizaciji Regionalne energetske agencije Sjever i Grada Virovitice, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano je u četvrtak, 18. lipnja 2020. predavanje “Energetska obnova obiteljskih kuća”.

Energetska obnova obiteljskih kuća je program Vlade RH s ciljem povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, a smanjenja potrošnje energije i emisije CO2 u atmosferu.

Cilj ove tribine bio je informirati sve građane – vlasnike obiteljskih kuća o dosad poznatim uvjetima planiranog javnog poziva, kojim je predviđeno sufinanciranje u visini od 60 posto te o potrebnoj dokumentaciji za dobivanje bespovratnih sredstava za provedbu energetske obnove.

Regionalna energetska agencija Sjever započela je svoje djelovanje 2009. godine. Osnovana je kao javna, nezavisna i neprofitna ustanova u okviru programa Inteligent Energy Europe od strane gradova Koprivnice, Varaždina i Virovitice s ciljem podrške i savjetovanja te pružanja usluga svim dionicima na polju energetike u sjevernoj Hrvatskoj. Bavi se problematikom s područja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i racionalnog korištenja energije te zaštite okoliša.

– Nacionalnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća nije bilo od 2015. godine. Novi datum za objavu poziva trebao bi biti 25. lipnja i sukladno tome odlučili smo organizirati javnu tribinu u Virovitici, koja je trebala biti održana i ranije, ali zbog situacije s koronavirusom to nije bilo izvedivo – rekao nam je Damir Mandić, voditelj projekata u Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever.

Državni poticaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća obuhvaćaju:

  • Zamjenu vanjske stolarije
  • Toplinsku zaštitu ovojnice grijanog prostora (vanjskog zida, stolarije, krova iznad grijanog prostora, stropa, ukopanih dijelova i poda)
  • Ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (sunčani toplinski pretvarači – kolektori (solarni paneli), sustavi na drvnu sječku/pelete (kotlovi na biomasu), dizalice topline i fotonaponski pretvarači/paneli).

Građani koji budu imali problema s ispunjavanjem obrazaca i zahtjeva, mogu se slobodno javiti u Grad Viroviticu, gdje će dobiti svu potrebnu pomoć.

Građani se slobodno mogu javiti za bilo kakvu pomoć pri apliciranju za ovaj poziv. U Gradu Virovitici dobit će potrebne telefonske brojeve, između ostaloga broj od Razvojne agencije VTA, koja će stajati građanima na raspolaganju, kako bi što uspješnije obavili taj posao – rekla je pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)