Urbano vrtlarenje dio je globalnog pokreta kojim se potiče uzgoj hrane i sadnja bilja u gradovima formiranjem malih gradskih vrtova na zapuštenim javnim ili privatnim površinama, balkonima i krovovima zgrada. Obzirom da se Virovitica može pohvaliti gradskim vrtovima, vjerujem da će biti zainteresiranih za ovaj naslov. Možda nastane još koji, novi vrt!
Radi se o sveučilišnom priručniku u izdanju Agronomskog fakulteta iz Zagreba u kojem možete saznati sve o vrtnoj proizvodnji prema načelima ekološke proizvodnje i zaštite, kakav treba biti plodored, gnojidbi biovrta, uzgoju presadnica, navodnjavanju povrća, nekemijskim mjerama suzbijanja štetnih organizama i još puno toga korisnog.
Grupa autora potpisuje ovaj udžbenik, bogato je ilustriran i jednostavan za čitanje.
U „specijalnom dijelu“ udžbenika možete pronaći specifičnosti uzgoja plodovitog povrća, kupusnjača, lukovičastog i lisnatog povrća, mahunarki, gomoljastog povrća i višegodišnjeg povrća. Možete se podsjetiti o specifičnostima uzgoja ukrasnog, začinskog i ljekovitog bilja, te o jagodičastom i bobičastom voću.
Prednost urbanog vrtlarstva je  uzgajanje vlastite hrane poznatog podrijetla. Vrt je mjesto gdje se uz rad možete opustiti i gdje se njeguju dobrosusjedski odnosi. Neka Vam ovaj udžbenik pomogne u ljepoti i raznolikosti Vašeg vrta.

 

Priredila: Nela Krznarić