Japanski ljubavnik je izuzetno topao i čitljiv roman poznate čileanske spisateljice Isabell Allende koja je svojim brojnim romanima stekla slavu. Možemo ga opisati kao veliku ljubavnu priču između bogate židovke Alme Belasco koju su roditelji još kao dijete iz nacizmom zahvaćene Poljske poslali rođacima u Ameriku i japanskog vrtlara Ichimeija Fukude.
Za vrijeme drugog svjetskog rata obitelj Fukuda odvode u američki logor rezerviran za japance, što je jedno od manje poznatih, ali i izrazito mučnih događaja iz američke povijesti. Ichimei kasnije izlazi iz logora i njihova nesvakidašnja ljubav i povezanost nastavlja se do duboke starosti bez obzira što oboje imaju zakonite supružnike.
 U to vrijeme međurasni brakovi bili su strogo zabranjeni i za Almu bi to značilo ogroman pad na ljestvici društva, nešto na što nije bila spremna.
Priča započinje u sadašnjosti u jednom staračkom domu otvorenog tipa.
U njemu radi Irina suosjećajna djevojka traumatične prošlosti koja se sprijateljuje s tajnovitom i impresivnom staricom i njezinim unukom Sethom. Dobar dio romana se odvija u Alminoj staračkoj dobi u kojoj ta snažna i samostalna žena postaje ovisna o pomoći drugih ljudi. Ova je knjiga i svojevrsna analiza starosti o kojoj autorica piše bez imalo patetike osvježavajuće jasno i uravnoteženo.

„Svi se rodimo sretni. Putem nas ukalja život, ali možemo ga očistiti. Sreća nije bujna ni bučna kao užitak i veselje. Šutljiva je, mirna, blaga, to je stanje unutarnjeg zadovoljstva koje počinje time da zavolimo samoga sebe.“

Dođite u Gradsku knjižnicu i čitaonicu!

 

Priredila: Tatjana Kovač