1. Lee, Harper. Ubiti pticu rugalicu
Priča o ljubavi, moralu, prijateljstvu, odgoju, životnoj mudrosti kao i o toleranciji i razumijevanju. Pria je smještena na američki jug 30-tih godina prošlog stoljeća. Roman je bezvremenski, temom i danas vrlo aktualan.

2. Bradbury, Ray. Fahrenheit 451
Napisan još 1953. godine, tada futuristički znanstveno-fantastički roman, danas savršeno odgovara stvarnosti. Bradburyjeva vizija budućnosti gotovo je proročanska te je današnji svijet i onaj o kojem je Bradbury pisao prije toliko godina jako slični.

3. Hosseini, Khaled. Gonič zmajeva
Ovo je knjiga koja se ne može čitati od suza. Svaki lik je u “Goniču zmajeva” priča za sebe, no opravdan omiljeni status zavrjeđuje zbog predivno ispričanog prijateljstva (i okosnice romana) između Amira i Hasana…

4. Jurić Zagorka, Marija. Kneginja iz Petrinjske ulice
Djelo pripada samim počecima hrvatskog kriminalističkog romana a M. J. Zagorku predstavlja kao prvu hrvatsku novinarku, veoma naprednu i ustrajnu u borbi za ženska i ljudska prava u cjelini.

5. Novak, Kristian. Ciganin, ali najljepši
Ciganin, ali najljepši kriminalistički je (melo)dramski triler s ljudskim leševima i ljubavnom pričom. Ovo je knjiga koja već nekoliko godina drži prvo mjesto po hrvatskim knjižnicama kao najčitanija knjiga domaćeg autora