1. Keret, Etgar. Sedam dobrih godina
  Zbirka kratkih priča poznatog izraelskog pisca u kojima piše o sebi, svojoj obitelji, putovanjima, rodbini, nepoznatim ljudima koje je susreo, brojnim malim svakodnevnim doživljajima. U okviru simboličkih „sedam godina“ njegova života, naravno ništa nije savršeno i čini se da je njegov život obilježen jednakom dozom apsurda kao i njegove priče koje će Vas oduševiti, nasmijati i oplemeniti.
 2. Nazer, Mende. Robinja : istinita priča o izgubljenom djetinjstvu jedne djevojčice i njezinoj borbi da preživi
  Djevojčica iz Sudana imala je sretno djetinjstvo u planinama Nuba i maštala je da kao liječnica pomaže ljudima. Kada je imala dvanaest godina, jedne noći, selo su napali mudžahedini i sve u njezinu životu izbrisano je na najokrutniji način. Prodana je bogatim Arapima u Khartoumu kao robinja. Mendin pakao traje sedam dugih godina nakon kojih je šalju u London da služi drugoj arapskoj obitelji. Pruža joj se jedinstvena prilika za bijeg u slobodu…
 3. Pistorius, Martin. Dječak duh
  Priča o dječaku iz Južnoafričke Republike koji se u dvanaestoj godini iznenada teško razbolio, nakon čega je deset godina bio paraliziran u stanju budne kome. Doživio je ljubav ali i odbačenost i zlostavljanja njegovatelja. Nisu znali da on sve razumije, vidi, čuje i osjeća, a on im nije mogao dati nikakav znak, sve dok jedna njegovateljica nije počela vjerovati da je s njegovim umom sve u redu. Martin Pistorius živi u Engleskoj, sretno oženjen, ima dijete.
  Po struci je programer, vozi auto, napisao je knjigu, pokrenuo utrke u invalidskim kolicima, postavio europski rekord, puno putuje, a na Facebooku ima 11 000 pratitelja.
 4. Leonard, Dion. U potrazi za Gobi : maleni pas velikoga srca
  Priča ultramaratonca kojem se na 250-kilometarskoj utrci kroz pustinju Gobi na putu našla ljupka kujica koju će poslije i nazvati Gobi. Ona ga prati preko gorja Tien Shan, golemih dina pustinje Gobi, ne napuštajući ga gotovo 130 kilometara. Dion je puštao Gobi da prespava s njim u šatoru, dijelio je s njom ono malo hrane što je imao, prenosio je preko brojnih rijeka, čak i kad je zaostajao u utrci. Dion nije pobijedio u utrci ali stekao je nešto mnogo važnije – nov pogled na život…
 5. Gardos, Péter. Groznica u zoru
  Ljubavna priča koju je poznati mađarski redatelj Péter Gárdos napisao na temelju pisama svojih roditelja. Nakon oslobađanja iz koncentracijskog logora Miklós brodom putuje u Švedsku na oporavak. Iscrpljen je i bolestan, a liječnik mu predviđa šest mjeseci života.
  Ali, on to ne prihvaća, želi ozdraviti, oženiti se, imati djecu…želi živjeti. U potrazi za djevojkom piše svim Mađaricama na oporavku u Švedskoj, bilo ih je sto sedamnaest. Kad primi odgovor od Lili, odmah zna da je to ona „prava“. Priča je to i o nesalomivosti ljudskog duha jer Miklós uspijeva svladati beznadne dijagnoze, stotine kilometara udaljenosti i tragične posljedice rata.