Tanja Kolar Janković

Profesorica sam povijesti i hrvatskoga jezika te diplomirana knjižničarka, udana, majka Davorina i Rahele. Živim u Virovitici i radim u knjižnici Tehničke škole Virovitica. Volim knjige, putovanja, kuhanje, prirodu, fotografiranje i izazove, a bavim se planinarenjem i biciklizmom.

1. Koliko je, prema Vašem mišljenju, ženama važno baviti se sportom/ rekreacijom/ tjelesnom aktivnošću?
Meni je život nezamisliv bez sportske rekreacije i važnost bavljenja tjelesnom aktivnošću prenosim na obitelj, tako da smo svi u obitelji vrlo aktivni. Živimo u izazovnim vremenima koja nas prisiljavaju na sjedilački način života pa je izuzetno važno očuvati zdravlje na željenoj razini, ali i smanjiti negativni utjecaj stresa koji donosi poslovno i životno okruženje. Osim toga, to je vrijeme koje posvećujem sebi.

2. Što vas motivira i na koji način vas je rekreacija obilježila te pomogla u stvaranju dobrih radnih navika ili discipline –  na koji način vas je odredila?
Otkako znam za sebe sport je dio mog života. U školi sam se bavila rukometom i trčanjem, kao studentica vježbala sam u fitness centrima, tijekom trudnoća radila sam vježbe za trudnice, a nakon drugog poroda počela sam trčati veće kilometraže. Obzirom na to da sam imala ozbiljnijih zdravstvenih problema, najveća motivacija su mi očuvanje zdravlja, zadovoljstvo nakon odrađenog treninga, pokretljivost, snaga, izazovi, a tu su i one klasične ženske boljke kontrola težine i izgled. Lako je prijeći prvotnu zapreku – ustati i obuti tenisice ili gojzerice, ali pravi je izazov ostati ustrajan. Bavim se planinarenjem i biciklizmom pa vremenski uvjeti, ali i teren vrlo često nisu idealni. Potrebna je doza samodiscipline, želje i ljubavi planinariti dok te kiša pere cijeli dan ili, kao nedavno na Bjelolasici, u zahtjevnim zimskim uvjetima i usponu provesti nekoliko sati. No, to je ono što volim i osjećam se neopisivo lijepo kad se uspnem na planinski vrh. Otvori se pogled na ljepotu prirode, udahnem punim plućima i zahvalim što sam živa.

3. Kako si se prilagodila i nosila s izazovima tijekom pandemije COVIDa-19 i lockdowna?
Tijekom lockdowna radila sam od kuće. Inače radim u školi i okružena sam ljudima, navikla sam putovati, planinariti, sjesti na bicikl i odvesti se kamo poželim. Odjednom mi je bilo teško provoditi toliko vremena u zatvorenom prostoru. Vježbala sam uz online treninge Budi fit s Mihićima, ali i biciklom vozila beeeeskrajno puno krugova po gradu i oko ribnjaka kad nije bilo moguće izaći iz grada bez propusnice.

4. Kako usklađuješ privatne obaveze i treninge?
Vrlo uspješno usklađujem obiteljske obaveze i treninge. Svi u obitelji nešto treniraju tako da postoji međusobno razumijevanje. Nije mi teško ustati rano i prije posla odraditi trening ili skuhati dan ranije ako vidim da sam u vremenskoj stisci. Djeci su roditelji važan izvor informacija. Uče promatrajući roditelje i tako stvaraju svoje navike. Svojoj djeci pokazujem vlastitim primjerom i majčinstvo vidim kao priliku za odgajanje zdravih mladih ljudi.

5. Savjet za žene – kako početi, prihvatiti i ne odustati od rekreacije?
Kako početi? Odlučiti voljeti sebe, pokrenuti se. Ne želite li vježbati sami, potražite društvo koje će vam biti dodatna motivacija. Već neko vrijeme tri puta tjedno treniram i uz online treninge Martine Presečan. Iako sam tjelesno aktivna, u nekoliko sam prvih treninga zaradila upalu mišića. Na početku je jasno da nemate kondicije, da ćete se brzo umoriti, da će vas boljeti mišići, da ćete poželjeti odustati. Nemojte! Slovenska poslovica kaže da je navika željezna košulja – jednom kad ju steknete, teško ju je skinuti. Tako je i s vježbanjem, postaje dio života. Dio mog života je sigurno. Stoga nastojte vježbati i rekreirati se i kad vam je teško, a vrijeme će pokazati pozitivne promjene.

6. Savjet sportskim organizacijama – kako uključiti više žena? Koji je glavni preduvjet za bavljenje sportom/rekreacijom te kako zadržati žene u tim aktivnostima?
Treba voditi računa o promociji nužnosti rekreacije i dobrobiti koje ona donosi, potruditi se programe prilagoditi ženama i njihovim potrebama. Korisne su i pozitivne povratne informacije, podrška voditelja, trenera i suvježbača, ako ih ima. Hrvatsko planinarsko društvo Papuk, čija sam članica, redovno informira svoje članove i javnost o svim svojim aktivnostima. Također, u Društvu je više žena nego muškaraca i potpuno ravnopravno se potiče edukacija žena koje žele biti vodiči.

7. Nezaobilazno knjižničarsko pitanje – postoji li knjiga koja vas se posebno dojmila i ona koju biste preporučile našim čitateljicama?
Topla preporuka za Harukija Murakamija i njegovu knjigu O čemu govorim kada govorim o trčanju.

 

Paula Rakijašić

Studentica sam druge godine Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rodom sam iz Pitomače, a trenutno živim i treniram u Zagrebu. Sport je oduvijek bio dio moga života i uživam u svakom obliku tjelesne aktivnosti. Atletikom se aktivno bavim 7 godina. Slobodno vrijeme najviše volim provoditi u prirodi ili družeći se s prijateljima. Želja za napretkom, disciplina i velika upornost prate me na putu do ciljeva, ali nikad ne zaboravljam pronaći mjesta za zabavu i uživanje u studentskim danima.

1. Koliko je ženama važno baviti se sportom?
Kao aktivna sportašica smatram da je bavljenje bilo kakvom tjelesnom aktivnosti vrlo važno i poželjno jer ženama gradi samopouzdanje, vjeru u pomicanje vlastitih granica i osjećaj zadovoljstva u vlastitom tijelu. Može poslužiti i kao bijeg od stresa i užurbanog načina života koji žene često vode. Uvijek se sjetim one poznate izreke u zdravom tijelu, zdrav duh i mislim da bez sporta ne bih bila ovakva osoba kakva sam danas. Tjelesna aktivnost nas puni nekom neopisivom energijom i daje nam vjetar u leđa za sve ostale aktivnosti i obaveze koje nas čekaju u danu.

2. Što vas motivira i na koji način vas je sport obilježio te pomogao u stvaranju dobrih radnih navika ili discipline?
Najviše me motivira želja za napretkom i pomicanje vlastitih granica jer nisam osoba koja stoji u mjestu. Sport me puno toga naučio, a jedna od važnijih stvari je disciplina koja je neizbježna na putu do svakog cilja. Kad ti je dan ispunjen obavezama i pokušavaš dati svoj maksimum u svemu što radiš, naučiš da je stvaranje dobrih navika i održavanje kontinuiteta vrlo važno. Baš oni treninzi koje odradimo s manjkom volje i motivacije su oni koji nas najviše guraju do cilja, a za njih je najviše zaslužna upravo disciplina.

3. Kako si se prilagodila i nosila s izazovima tijekom pandemije COVIDa-19 i lockdowna?
Lockdown me na neki način vratio na moje početke trčanja i bavljenja atletikom. Vratila sam se u rodni kraj na stare rute i pod trenerovu štopericu. Otkako sam na fakultetu u Zagrebu, treniram sama i s trenerom se čujem samo mobitelom. Rekla bih da smo ovu pandemiju iskoristili najbolje što smo mogli i da su napokon došle do izražaja neke od prednosti bavljenja individualnim sportom. Iako je motivaciju zaista teško pronaći zbog neizvjesnosti cijele situacije i odgađanja brojnih natjecanja, trudimo se najbolje što možemo i održavamo kontinuitet treninga za nove izazove koji nas čekaju.

4. Kako si uskladila privatne obaveze i treninge?
Odmalena sam navikla na obaveze i užurbani raspored pa nastojim dobro isplanirati dane i sve što mogu odraditi danas ne odgađam za sutra. Fakultet mi je bio ipak malo veći zalogaj, ali nisam osoba koja lako odustaje i uvijek želim dati sve od sebe. Ponekad je to trening u kasnije sate, a ponekad trpe i san ili društveni život. Ovo mi je pravi izazov, ali sve dok uživam u onome što radim, pronaći ću i vremena za to.

5. Savjet za žene –  kako početi, prihvatiti i ne odustati od sporta?
U sportu je vrlo važno izgraditi disciplinu i zacrtati jasne ciljeve te pratiti napredak. Niti jedan početak nije lagan i do rezultata se ne dolazi preko noći. Zato ne treba uzeti preveliki zalogaj na početku jer se tako lako odustaje. Nije cilj nikada ne pasti, već podići se nakon svakog pada i zato treba gledati sve dobre stvari koje tjelesna aktivnost donosi te koliko nas može izgraditi kao osobu. Svako ostvarenje cilja novi je poticaj i vjetar u leđa.

6. Savjet sportskim organizacijama – kako uključiti više žena u sport?
Smatram da je bitno ženama pružiti priliku da se okušaju u što više sportova i sportove ne dijeliti na muške i ženske. Veća medijska popraćenost uspješnih žena sportašica je sigurno veliki poticaj i motivacija ostalim ženama koji mogu jedna od druge puno toga naučiti. Glavni preduvjet za bavljenje sportom je sportski duh, motivacija, želje za napretkom i spremnost na žrtvu jer većinom radnik pobijedi talent pa fizičke predispozicije i ne igraju veliku ulogu. Poželjno je biti aktivan odmalena jer to svakako pomaže u razvijanju fizičkih sposobnosti.

7. Nezaobilazno knjižničarsko pitanje –  postoji li knjiga koja vas se posebno dojmila, ona koju biste preporučile našim čitateljicama?
Moram priznati da nisam baš veliki čitatelj knjiga zbog svih obaveza. Knjiga koju bih preporučila svim ženama, ali i ostalim čitateljima je Žene koje trče s vukovima.

pripremila Dora Međimorec, mag. cin.