Dr. sc. Ana Klikovac: Bachove kapi za sretan i uravnotežen život

Mladi ljudi koji u potrazi za znanjem proputuju cijeli svijet, steknu respektabilnu edukaciju i postanu svjetski autoriteti na svom području ne poznaju prepreke i njihove knjige u pravilu publika odmah prepoznaje i prihvaća. Tako je i s knjigom „Bachove kapi za sretan i uravnotežen život“ koju je napisala dr. sc. Ana Klikovac, doktorica ekonomskih znanosti, nekadašnja predavačica ekonomije na visokim školama, a danas homeopatkinja i Bachova praktičarka.
Usamljenost, strah, obeshrabrenost i očaj, nedostatak interesa za sadašnjost, pretjerana zabrinutost za dobrobit drugih, preosjetljivost na tuđe utjecaje i nesigurnost – to su emocionalni i mentalni izazovi kod kojih pomažu nježne i sigurne Bachove kapi koje se pripremaju od izabranih vrsta samoniklog cvijeća i bilja. Prema svjedočenjima osnivača Edwarda Bacha, kapi pomažu i tamo gdje su drugi načini liječenja bili neuspješni i njihova djelovanja nadilaze sva očekivanja i pacijenata i Bachovih praktičara. Bachove kapi danas primjenjuju tri tisuće certificiranih praktičari u 70 zemalja, a jedna od njih je dr. sc. Ana Klikovac iz Zagreba, koja je edukaciju za Bachovog praktičara završila u Bachovom centru u Londonu i, nakon prevođenja brojnih djela Edwarda Bacha, napisala svoju knjigu nježnim, a čudotvornim cvjetnim esencijama.
Doktor Edward Bach bio je londonski liječnik koji je početkom 20. stoljeća radio kao kirurg, bakteriolog i imunolog. Homeopatijom se počeo baviti u London Homeopatic Hospital 1919., a liječenje pomoću cvjetnih esencija otkriva 1928. godine. Dvije godine kasnije napušta liječnički poziv i počinje se baviti samo biljkama u kući s vrtom nedaleko Londona. Danas je u njegovoj kući Bachov centar koji posjećuju praktičari iz cijelog svijeta, a u vrtu oko kuće rastu mnoge od biljaka za Bachove esencije.
Dr. sc. Ana Klikovac u svojoj knjizi opisuje 38 Bachovih esencija, njihov način pripreme i stanja kod kojih se primjenjuju, uz primjere iz prakse i ishode uspješnih primjena te svoja osobna iskustva, a iskušala je djelovanje svih 38 esencija. Na kraju knjige napominje: „Možda ćete poželjeti popiti neke Bachove kapi, možda i nećete, no znat ćete da postoji nada i da postoji rješenje.“
Predstavljajući se svojom životnoj pričom, dr.sc. Ana Klikovac opisuje kako je koristila Bachove kapi pripremajući doktorat te kako je napustila posao predavača na visokoškolskim ustanovama i posvetila se alternativnim načinima liječenja. Kako ističe, za razliku od homeopatskih remedija, Bachove kape ne zahtijevaju medicinsko znanje i svatko samostalno može izabrati kapi koje mogu pomoći njemu ili njegovoj obitelji jer su esencije potpuno bezopasne. Primjeri djelovanja Bachovih kapi koje u svojoj knjizi navodi dr. sc. Ana Klikovac djeluju motivirajuće i iscjeljujuće, a Bachovim praktičarima obogaćuje praksu s klijentima.
Recenzentica knjige je Ana Moorjani, autorica hita „A što ako je ovo raj“.
Knjigu je odobrio Stefan Ball, direktor Bachova centra, a odmah nakon hrvatskog izlazi i englesko izdanje.

Dr. sc. Ana Klikovac doktorirala je 2011. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu „Uloga revizije u otkrivanju prijevara kao pretpostavka stabilnosti tržišta kapitala”. Magistrirala je na istom fakultetu 2006. godine na temu „Utjecaj harmonizacije financijskog izvještavanja u Europskoj uniji na financijsko izvještavanje u Republici Hrvatskoj”. Od 2006. do 2017. godine predavala je na visokoobrazovnoj instituciji kolegije iz područja računovodstva i revizije te je bila voditeljica diplomskog studija „Računovodstvo, revizija i porezi“. Ovlaštena je interna revizorica, specijalistica za područje gospodarstva.
Živi i radi u Zagrebu. Vlasnica je tvrtke Annah d. o. o. za homeopatiju i potporu zdravlju, gdje obavlja savjetovanja i edukaciju u području prirodnih metoda iscjeljivanja. Također je vlasnica tvrtke ASHUH j. d. o. o. čije je primarno djelovanje usmjereno na promicanje homeopatije, organizaciju međunarodnih seminara te ostale međunarodne projekte.
Certificirana je homeopatkinja. Tijekom svoje edukacije posjetila je brojne svjetske autoritete u području homeopatije te u svojem radu primjenjuje nekoliko različitih homeopatskih pristupa. Završila je program klasične i francuske homeopatije u Zagrebu. Na ’the other song’’ međunarodnoj akademiji za naprednu homeopatiju obavila je kliničku praksu i stručno usavršavanje te se specijalizirala za rad prema metodi osjeta i „8 box” metodi u homeopatiji.
Edukaciju o Bachovim kapima završila je u Bachovu centru u Engleskoj, gdje je registrirana praktičarka (BFRP). Također je u Bachovu centru završila učiteljski program te je time postala prva certificirana Level 1 i Level 2 učiteljica u Hrvatskoj.
Prevela je veći broj radova dr. Edwarda Bacha na hrvatski jezik te je pripremila i uredila knjigu Izliječi sebe i ostali kompletni radovi dr. Edwarda Bacha (Harša, 2015.), kako bi radovi dr. Bacha bili dostupni i na hrvatskome jeziku, ujedinjeni u jednu knjigu.
Savjetnica je za Schuesslerove tkivne soli i analizu lica. Također provodi programe edukacije za Schuesslerove soli i analizu lica. Ovlaštena je praktičarka za australske Bush cvjetne esencije. Akreditirana je praktičarka Buteyko metode disanja.
Ugovorna je predstavnica i predavačica ‘the other song’ međunarodne akademije za naprednu homeopatiju dr. Rajana Sankarana iz Indije.
Udana je i majka je troje djece.

O NJIMA SE PRIČA
Kruno Lokotar, hrvatski urednički Broj jedan, demonstrirao je svoj urednički autoritet jedinstvenim zavičajnim projektom pod naslovom „Kad čujem Daruvar“. Lokotar je u zborniku okupio 28 pisaca, književnika i novinara, koji sami nisu iz Daruvara, ali napisali su viđenje Daruvara iz svoje perspektive. Kako piše urednik, daruvarski zbornik je „ikebana tekstova, u njemu su priče, putopisi, sjećanja, mikroeseji, poezija… Protežu se od doba Aquae Balissae do suvremenosti, poliperspektivno otkrivaju skriveno i nepoznato ili pak meditiraju o (pre)poznatom, mijenjaju Grad i bogate čitatelja, ma otkud on bio. Stvaraju novu vrijednost, za Grad, autore, javnost, promoviraju i bogate identitete.“ Među 28 imena u zborniku „Kad čujem Daruvar“ su Miljenko Jergović, Boris Dežulović, Kristian Novak i Zoran Ferić, a virovitičke boje brane Branislav Glumac, Goran Gazdek i Sandra Pocrnić Mlakar.