1. Jergović, Miljenko. Vjetrogonja Babukić i njegovo doba. Zaprešić : Fraktura, 2021.
Jergovićev suvremeni pikarski roman može se usporediti s klasicima poput Don Quijotea ili Vojnika Švejka. Babukića njegov izniman jezični talent i zrakoplovni avanturizam kao bijeg od teške ratne stvarnosti i neriješenih intimnih situacija, čine istinskim junakom našega doba opsjednutoga tračevima, skandalima i prolaznim užicima.

2. Didierlaurent, Jean-Paul. Čitač iz vlaka u 6:27. Zagreb : Egmont, 2021.
Čitač iz vlaka u 6:27 nagrađivani je francuski roman objavljen u trideset zemalja, a svoj uspjeh kod čitateljske publike postiže svojom univerzalnom temom o ljubavi i pripovijedanju odnosno čitanju. Poput priča iz Tisući i jedne noći ili Boccacciova Dekamerona literatura i u ovom slučaju postaje ljekoviti medij koji ima snagu promijeniti čovjeka i utjecati na njegove životne odabire.

3. Patchett, Ann. Nizozemska kuća. Zagreb : Profil knjiga, 2021.
Književna uspješnica američke spisateljice Ann Patchett, Nizozemska kuća jedna je od finalistica Pulitzerove nagrade za književnost 2020. godine. Veličanstvena saga o gubitku, materijalnom i intimnom, prati životne priče i povezanost brata i sestre tijekom pet desetljeća.
4. Tyson, Neil deGrasse. Pisma jednog astrofizičara. Zagreb : Znanje, 2021.
Nakon svjetske uspješnice Astrofizika za ljude u žurbi, Tyson znanstvenik i pisac, predstavlja svoju korespondenciju s ljudima svih dobnih skupina i iz svih životnih sfera koja pokazuje da čovječanstvo još uvijek, kao i na početku civilizacije, sa znatiželjom i iščekivanjem upire pogled u zvjezdano nebo.

5. Potion, Leo. Savršeno nesavršene priče. Zagreb : Profil knjiga, 2021.
Kroz 28 Savršeno nesavršenih priča o slavnim i uspješnim osobama iz povijesti i suvremenosti mladi će čitatelji saznati kako su se oni nosili sa izazovima u svojim životima, kako su brinuli o svom mentalnom zdravlju i pritom ostali nadahnuće budućim naraštajima.

6. Percival, Tom. Mišini novi prijatelji. Zagreb : Profil knjiga, 2021.
Slikovnica o djevojčici Miši, koja teško sklapa nova prijateljstva, pomoći će djeci pri snalaženju u društvenim situacijama i razumijevanju važnosti prihvaćanja i uključivanja drugih.