Napokon! Žarko Jovanovski: Pizzeria Europa, 28.05.2021.

(Foto: RIportal)

Nakon nekoliko odgoda, u petak 28. svibnja 2021. u 17 sati ćemo se sučeliti s autorom ‘najboljeg neobjavljenog romana u 2020’. U međuvremenu objavljenog i vrlo čitanog. Veselimo se vama koji ste već bili na predstavljanju autora u Caffe baru Cug i vama koji ćete doći prvi put. Glazbena pratnja: Marko Teskera.

Knjiga Pizzeria Europa

„V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine dobio je zagrebački underground pjesnik, slam izvođač, prozaik, kantautor, grafičar i strip-crtač Žarko Jovanovski.
Njegova „Pizzeria Europa“ roman je ceste, gotovo film, jer imate dojam da se takav – vizualan, kinetičan, logoreičan – više gleda i sluša nego čita.
Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić za roman su naglasili da je „vratoloman i drzak, oštrouman i duhovit, a istodobno precizno ustrojen i dobro napisan, poput zločestog je dječaka s finim manirama – lako ga je voljeti“.

Žarko Jovanovski
Žarko Jovanovski (Zagreb, 1966.) diplomirao je umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1994. godine dobitnik je specijalne nagrade Republike Hrvatske za prijedlog spomenika Draženu Petroviću. 1995./1996. boravi u Njemačkoj kao gost njemačke zaklade DAAD na Umjetničkoj akademiji (Kunstakademie) u Düsseldorfu u klasi profesora Tonyja Cragga.

Dosad je objavio osam knjiga poezije: “Hrvatska”, “Jebo mu pas mater i životu”, “Besparica”, “Voliš li ti mene uopće?”, “Viškovi”, “Jebite se svi!”, “Pjesme o tebi, o njoj, svejedno je, ionako sam bio pijan dok sam ih pisao”, “Od poraza do poraza”, Mislim da se ovdje više ništa ne da učiniti” i “Egzaltirane karijatide”, zbirku kratkih pripovijesti “Priče o Lenjinu i Staljinu” te strip “Mrakci”, s kojim je gostovao na Beogradskom sajmu stripa 2017. godine.

Dobitnik je nagrade za najbolju erotsku pjesmu na međunarodnom natječaju u Mariboru 2016. godine, a iste godina dobiva i nagradu Hrvatskog književnog društva za najbolju zbirku pjesama izvan okrilja HKD-a (za zbirku poezije Jebite se svi!). Njegove pjesme prevođene su na engleski, francuski i ukrajinski, a nedavno je uvršten i u antologiju suvremene hrvatske poezije „Hrvatski pjesnički huligani“, objavljenu u Kijevu 2018. godine.

Jedan je od pionira slam poezije u Hrvatskoj i glavni junak dokumentarnog filma “Neuspješan skroz”, koji je bio u konkurenciji za najbolji dokumentarni film na ZagrebDOX-u 2017. godine.