1. Soyinka, Wole. Vrijeme rasapa. 
Prvi afrički pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, nigerijski intelektualac, započeo je pisati u zatvoru jer se protivio građanskom ratu s nigerijskom pokrajinom Biafrom. Vrijeme rasapa roman je o dezintegraciji društva, o gubitku humanosti. Ispričana je mučna i bolna disproporcija između materijalne akumulacije i gubljenja ljudskog obzira, gubljenja vrijednosti unutar zajednice, gdje rast, ne prati istinski, sveobuhvatni razvoj.

2. Parkin, Gaile. Magične torte iz Kigalija. 
Roman o suvremenoj Ruandi, čija glavna junakinja Angel u Kigaliju vodi uspješan slastičarski posao. Ali, osim kreativnosti izrade najfinijih torti i kolača, ona svojom iskrenošću i toplinom pozitivno utječe na sve koji dođu u njenu slatku oazu. Ljudi joj povjeravaju svoje tragične životne priče i ljubavne afere, a ona ih uspijeva razgovorom i slasticama ohrabriti, donijeti im nadu i mir.

3. Sheldrick, Daphne. Afrička ljubavna priča: ljubav, život i slonovi. 
Ovo je priča o ženi koja se cijeli život borila za očuvanje divljih životinja u Keniji. Autorica je pisala o svojim precima, odrastanju na imanju, safarijima te kako je još kao djevojčica pomogla othraniti siroče antilope. S voljenim suprugom Davidom, upraviteljem Nacionalnog parka Tsavo borila se protiv krivolova, masovnog odstrela slonova i zabrane trgovine slonovačom. Topla i potresna biografija.

4. Ngugi, wa Thiong’o. Ne plači, dijete. 
Prvijenac kenijskog autora govori o borbi protiv kolonijalista oružjem ali i znanjem. Kroz priču se provlači ljubav dvoje djece koja postaju mladi ljudi, budućnost i nada nove Kenije. Potresan je strah jednog naroda zbog drugačije boje kože, te otpor prema neprijatelju koji je došao pokoriti njihovu domovinu jer ima moć, ali i priča o privrženosti vlastitoj obitelji koja predstavlja štit od onih koji te smatraju drukčijim i slabijim.

5. Daoud, Kamel. Zabor ili psalmi. 
Drugi roman alžirsko-francuskog pisca u kojem piše o potrebi pisanja i u okolnostima koje za pisca nisu povoljne i kada ga njegov literarni rad može dovesti u opasnost. Priča o odrastanju mladića Zabora ima tri dijela: Tijelo, Jezik i Ekstaza. Prvi dio upućuje na Zaborovu borbu s nedostacima tijela povezanima s bolnim događajima iz djetinjstva, drugi dio tumači njegovo pisanje i treći dio govori o izlasku iz okvira seoskih patrijarhalnih običaja.