Kate Mitchell: Izdana od svih

„Izdana od svih“, roman hrvatske kraljice ljubića Kate Mitchell objavljen je prošle godine u Srbiji u izdanju najvećeg srpskog nakladnika Laguna pod naslovom „Izdana“. Srpska publika već dobro poznaje Kate Mitchell, jer su njezine knjige čitane u cijeloj regiji, a dosad ih je objavila već trinaest. Stoga je i prvi roman kojim se Kate Mitchell predstavila publici u Srbiji dočekan sa zanimanjem i osvojio je vrhove top-lista u prvih mjesec dana prodaje. U romanu „Izdana“ obrađena je osjetljiva tema pobačaja koja se rijetko pojavljuje u ljubićima – glavnoj junakinji Danieli koja ostane trudna partner Tom postavlja ultimatum, pobačaj ili prekid. Junakinje Kate Mitchell kroz životne ispite moraju se izboriti za sebe, pa to uspijeva i Danieli, ali povrijeđena izdajom oca vlastitog djeteta, svoje srce ne može otvoriti novoj ljubavi. No, nisu svi muškarci isti i u Danielinu se životu pojavljuje se Mislav koji mudrošću i strpljenjem nastoji doprijeti do njezina srca. Obrati u romanima Kate Mitchell stavljaju na kušnju sve protagoniste, pa tako i u romanu „Izdana od svih“ zbog iznenadne nesreće Daniela mora preispitati svoju ljubav prema obitelji svoga sina i prema novoj ljubavi koja joj obećaje budućnost.
Kate Mitchell s Lagunom je stupila u kontakt dvije godine prije izlaska romana i od tada traju dogovori, a ponuda ju je obradovala jer san je svakog pisca doći do što većeg broja čitatelja. Kako kaže, inspiraciju za svoje knjige pronalazi u svakodnevnom životu, u različitim sudbinama ljudi. Posebno je inspiriraju žene čija su prava ugrožena, kada im se pokušava uzeti ono što im pripada. Zavaravanje, laži, manipulacije… sve su to teme za romane i kroz njih se njezine junakinje probijaju do ljubavi. U romanu „Izdana od svih“ muškarac koji govori o ljubavi postavlja uvjet svojoj partnerici, što nije ljubav, objasnila je Kate Mitchell u jednom intervjuu:
Birati između muškarca i nerođenog djeteta? Ja ni u jednom trenutku ne bih bila u dilemi. Ako se postavljaju uvjeti, to nije ljubav. Onaj tko se želi riješiti svojeg djeteta, kakav je čovjek? To sve govori o njemu. Naravno, žena na kraju odluči. Hoće li ići težim ili lakšim putem, to je njen izbor. Svakako, nisam ni za kakvu prisilu, i to sam jasno napisala u knjizi. ”Da” ili ”ne”, taj kratki odgovor sve mijenja. Najvažnije je ne ići protiv sebe i svoje savjesti, imati stav i čvrsto stajati iza njega po cijenu svega.
Kako kaže Kate Mitchell, muškarci poput Toma nisu rijetkost. Na dijete nije spreman muškarac koji ne voli svim svojim srcem, pa koristi razne izgovore. Ondje gdje je ljubav, postoji i rješenje. Život ima recept za sve situacije. Ponekad na teži način naučimo što nam doista treba u životu. Ona koja je imala posla sa sebičnim muškarcem, znat će i te kako cijeniti muškarca punog razumijevanja.
Kate Mitchell svojim romanima pruža utočište čitateljicama koje imaju svoje snove i vizije onoga što su željele, a nisu dobile u životu. Kroz ljubavne romane mogu proživljavati emocije i sudbine bez straha da će biti povrijeđene poistovjećujući se s glavnim likom i birajući svoju stranu u sukobima.
Junakinje Kate Mitchell su jake žene koje znaju što žele ili ih život natjera da to shvate. Svaka žena koja nema izbora je jaka, kaže kate Mitchell. Svaka će se boriti za ono do čega joj je stalo svim mogućim sredstvima, dopuštenim, naravno. Žena mora biti žena, ali žena isto tako mora biti neovisna, društvena, ona koja će jednako ulagati u ljubav, ali i u karijeru.
– Vrijeme kada se muškarac brinuo o financijama, prošlo je, na sreću – kaže Kate Mitchell. – Žena može sve, nije rođena da bi bila u nečijoj sjeni. Pa što ako ne pronađe muškarca svog života? Nikada naša sreća ne bi trebala ovisiti o drugoj osobi. Mi smo graditelji svoje sreće, a druga osoba može je samo upotpuniti. Svaka žena treba imati svoj cilj, nekoliko njih, za svaki slučaj. Žena će se uvijek dočekati na noge, kakva god situacija bila. Svakako sam mišljenja da smo superiornije od muškaraca, raznovrsnije, snalažljivije… Ne posjedujemo fizičku snagu, ali posjedujemo nesalomljiv duh, a to je pravi blagoslov za svaku ženu.
Čitateljice ljubavnih romana dobro znaju tko stoji iza pseudonima Kate Mitchell i to nije nikakva tajna, a Kata Mijić kaže da joj dva imena pomažu kod odvajanja njezina dva posla – konobarice i spisateljice.
– Kata Mijić je jednostavna osoba, konobarica, majka, baka… A Kate Mitchell je nešto sasvim drugo. To je drugačiji svijet, drugačije obaveze, i volim biti dva u jedan!
Kako kaže, pseudonim ju je obilježio i iza njega stoji silan trud, poistovjetila se s njim i zavoljela ga.
– Važno mi je da imam svoju publiku, i nijedna knjiga ne bi dobila, niti izgubila na vrijednosti zbog pseudonima. Piše Kate Mitchell, čitaj Kata Mijić… haha. Nebitno je kako se zovem, nego što i koliko dobro radim.

Izdana od svih, odlomak
Kada su stigli, Daniela je osjetila kako joj koljena klecaju. Mislav joj je pomogao da iziđe iz automobila. Kao što je i očekivala, Tom je stajao ispred kuće, naslonjen na svoj automobil. Njegov samouvjeren izgled nije nimalo splasnuo kada je vidio Mislava.
– Što želiš? – Daniela je odmah krenula prema njemu.
– Tebe nikako ne – odmah joj je odgovorio.
– I sam znaš da te to nisam pitala – planula je.
– Ako se ne dogovorimo…
– Nećemo – Daniela ga je prekinula. – Nemamo se o čemu dogovarati – lice joj je postalo crveno od ljutnje.
Tom je sebi previše dopuštao. Nije ga se dojmila Mislavova prisutnost, niti je pokazao ikakve znakove promjene. Bio je siguran u sebe čak i onda kada nije trebao biti. Stav koji je imao prema životu nekad ju je silno privlačio, a, za razliku od onda, sada je prema njemu osjećala prijezir.
On nije bio osoba koja bi se okretala iza sebe. Gazio je sve prepreke, a to što je ona bila jedna od njih, dovelo ju je do ruba očaja. Preboljela je svu ljubav koju je prema njemu osjećala. Ubio ju je svojim postupcima, ali su posljedice svakako ostale i bile su mnogo veće nego što je ona samoj sebi bila kadra priznati. Mislav je došao do nje. Stavio je ruku na njezino rame i radoznalo promatrao Toma.
– Mark je moj – Tom nije odustajao.
– Što ti mogu reći na to? – Daniela je planula. – Istina je da si mu ti biološki otac, ali isto tako je istina da si ga se odrekao. Nisam bila slijepa. Vidjela sam koliko ti je laknulo kada si to učinio. Želio si zaštititi svoj novac i on ti je bio važniji od svega. Sad imaš ono što želiš.
– Pogriješio sam – iako je rekao riječi koje su trebale izraziti žaljenje, ono se nije osjećalo u njegovu glasu.
– Što želiš? – Daniela je ponovila pitanje koje mu je postavila na početku.
– Da se dogovorimo i da Marka povedem sa sobom – njegove su je riječi razbjesnile.
Pokušala je krenuti prema Tomu, ali ju je zaustavila Mislavova ruka.
– Mark ima majku, ali i oca – Mislav se umiješao.
– Ti mu nisi otac – Tom je bjesnio.
– Naravno da jesam – Mislav mu se unio u lice. – Više nego što si ti ikada bio i više nego što ćeš ikada biti. Marku ne treba tvoje bogatstvo.
Kada se Daniela uda za mene, on će imati mnogo više nego što mu ti možeš ponuditi. Danieli novac ne znači ništa i plan koji si imao pao ti je u vodu – prijezirno je rekao.
– On je moja krv – Tom nije odustajao.
Nikako sebi nije smio priznati da griješi. Bitka koju je vodio unaprijed je bila izgubljena. U dubini duše to je znao, ali je bio spreman na sve da dođe do djeteta.
– Svakako – rekao je Mislav. – To nitko osim tebe nije porekao. Nije li tako? – lažan osmijeh pokazao mu se na licu.
– Pogriješio sam – priznao je Tom.
Stjeran je u slijepu ulicu, a njegovo je priznanje to svjedočilo. On nikada ne bi priznao to što jest da je imao izbora. Uvijek je imao pravo, gotovo uvijek, a da to nije istina, teško je uviđao.
– Nisi pokazao nikakve osjećaje prema Marku – optužila ga je Daniela. – On je sin žene koju nisi želio, a samim tim je i on postao nepoželjan. Odavno sam shvatila po kojim pravilima ti živiš, po svojim. Poigravao si se sa sudbinom drugih ljudi, ali sudbina se poigrala i s tobom. Nikada nisi pomislio da ćeš se naći u ovakvoj situaciji. Da jesi, sigurno ne bi požurio odreći se svakoga prava kojeg imaš kada je o Marku riječ. Ne, nikada ti neću popustiti. Mark je moj. Što se tebe tiče, on ne postoji. Nisi mu pristupio s ljubavlju, ni s osjećajima. On je za tebe samo sredstvo, a ne živo biće. O čemu bismo još mogli razgovarati? Između nas je sve odavno rečeno. Da si postupio drukčije, možda bih ti dopustila da se družiš s njim, ali to nije cilj kojeg si ti želio postići.
– Želim ga pokraj sebe – Tom je hladno rekao.
– I ja sam imala bezbroj želja koje se nikada nisu ostvarile. Jasno mi je kakve namjere imaš, ali…
– Želim razgovarati s tobom nasamo – rukom je pokazao prema Mislavu.
– On zna sve – Daniela je kruto rekla.
– Razgovaraj s njim, ali budi pažljiva – Mislav ju je upozorio.
On nije bio taj koji je sve to trebao rješavati. Stalo mu je do Daniele, do Marka, ali je neke odluke ona trebala donijeti sama. Mislav je krenuo prema kući. Nerado je Danielu ostavljao samu, ali bio je svjestan da je sada tako najbolje. Mark je bio njihov sin, i koliko god nije želio misliti na to, to je bila činjenica koju nije smio smetnuti s uma.
Čim je ušao, Mark mu je prišao. Mislav ga je uzeo u zagrljaj. Taj maleni dječak osvojilo ga je od prvoga trenutka. Mnogo je teže bilo s njegovom majkom. Ona kao da nije prihvaćala njegovu prisutnost, barem ne onako kako je on to želio. Oko srca joj je bio led, ali ne zato što je bila bezosjećajna, nego stoga što se bojala da bude sretna, bojala se da ne bude opet povrijeđena.
Tom? Kada je pomislio na njega, ljutnja ga je potpuno obuzela. S Markom u naručju, krenuo je prema prozoru. Promatrao je kako Daniela pokušava nešto objasniti Tomu. Činilo mu se da su sve njezine riječi uzaludne.
Tom neće odustati sve dok i sam ne uvidi da gubi sve ono što je želio. Toliku dozu sebičnosti još nikada nije upoznao. On je bio primjer okrutnosti, bio je osoba koja misli samo na sebe.
Kako bi postupio da mu je dala Marka, što je on znao da je nemoguće. Sigurno bi ga odveo svojim roditeljima da se brinu o njemu. Osjetio je kako jeza prolazi niz njegovu kralježnicu.
Kad je vidio da Tom odlazi, laknulo mu je. Daniela je ušla u kuću. Lice joj je bilo blijedo poput vapna. Prostrijelila je pogledom Mislava.
– Nisi me trebao ostaviti samu – ljutito je rekla.
– Jesam – Mislav je bio miran kad joj je odgovorio. – Neke odluke trebaš donijeti sama – pokušao joj je objasniti.
– I donijela sam – rekla je kruto.
Ponos se nazirao u njenim očima. To je bilo ono što je Mislav želio postići. Izborila je pobjedu koja će povećati njezino samopouzdanje. To je bila njena pobjeda, samo njena.

Kate Mitchell: Izdana od svih, Beletra 2017.