Ova iznimna knjiga bila je pun pogodak za raspravu našeg kluba. Svi smo se složili da je knjiga, koja je u Hrvatskoj izašla 2008., premalo ”poznata”. Naime, uz ovako odličnu knjigu postoji i odlična ekranizacija te su film većinom svi već gledali ali knjigu do sada nisu čitali.
O čemu se radi u knjizi?! Zapravo je teško reći, to je ljubavni, povijesni roman, humorističan, a tako životan.
Knjiga je pisana u obliku pisama što čitatelja odmah ili odbija ili se zaljubljuje na prvoj stranici.
Likovi su opisani s toliko topline ali bez imalo patetike.
Radnja je smještena na otoku Guernsey te je članice potaknulo na istraživanje položaja otoka, stanovništva i situacije u Drugom svjetskom ratu.
U knjizi se zapravo govori o teškim temama 2. svjetskog rata ali s toliko duhovitosti i humanosti. Cijela knjiga prožeta je ljudskom toplinom… i to je ono najvažnije.
”Dovoljna nam je bila svijeća da pobjegnemo u druge svjetove”, samo je jedan od mnoštva citata kojima obiluje ova knjiga.
Knjiga nas se toliko dojmila da je zapravo sat vremena bilo zaista prekratko vrijeme ali uspjeli smo iznijeti ono najvažnije što je svaku od nas u ovoj knjizi najviše ”dotaklo”.
Nećemo više otkrivati, samo da je knjiga ocjenjena s visokom 5.0 ocjenom.
Posudite knjigu u Gradskoj knjižnici i čitaonici, Virovitica i otputujte na otok Guernsey.
Za slijedeći susret čitamo Koraljna vrata, Pavla Pavličića koji će se održati 20. listopada 2021. u 18 sati te nam se možete slobodno priključiti. Naš Čitateljski klub Nije bilo slučajno povećava se iz susreta u susret, što nam je iznimno drago!