Svjetske bake i promjene u godini Štakora
Sandra Pocrnić Mlakar

Najave da najnagrađivaniji hrvatski književnik Renato Baretić priprema novi roman već su odjeknule. Naslov romana je „Zadnja ruka“, ilustraciju na naslovnici potpisuje splitska zvijezda Tisja Kljaković Braić, a urednik je pouzdani Kruno Lokotar, koji je Baretća pratio i u nenadmašnom projektu „Osmi povjerenik“. Baretić najavljuje kontinuitet u stilu, dijalozima i jezičnim igrarijama, a sve ostalo je iznenađenje. Nakladnik je Hena.com.
Renato Baretić nije jedini koji je kreativno iskoristio koronsko zatišje, pa nove knjige najavljuju i sljedeći autori:

Božica Jelušić: Zagreb u versima i kipecima

Ilustrirana zbirka poezije posvećene Zagrebu s reproduciranim originalnim autoričinim zapisima pisanim rukom. Stihovi su posveta najslavnijim i autorici najdražim pjesnicima Zagreba, a fotografije je snimio Reutersov reporter Nikola Šolić. Božica Jelušić u svojoj jubilarnoj godini, u kojoj obilježava 50 godina rada i 70 godina života, objavila je pet knjiga, a poezija posvećena Zagrebu bit će šesta.

Branka Erdelji Štivić: Bake u avionima

Zbirka priča o bakama koje putuju svojim unucima koji rastu u drugim europskim gradovima, jer baka koja čeka unuke s toplim pecivom postala je baka koja se pojavljuje na vratima s torbama. Branka Erdelji Štivić primijetila je kako iseljavanje mijenja obiteljsku dinamiku i obiteljski odnosi grade se u novim okolnostima. Ilustraciju na naslovnici crta Helena Klakočar, naša najnagrađivanija stripašica, koja je ilustrirala i hit-roman Branke Erdelji Štivić „Starenje za početnike“.

Lea Brezar: Godina Štakora

Novi roman miljenice čitateljske publike bavi se nužnim promjenama koje je donijela 2020. godina, koronom i potresom. Višestruka kriza iz temelja mijenja živote šest protagonista. Opiranje postaje nemoguće i moraju prihvatiti promjenu koja, pokazuje se, može donijeti rast. Lea Brezar je komunikativna i u poeziji i u prozi, a u romanima vjerna svom monološkom izrazu, savjetodavnom tonu i s puno topline opisuje nedoumice i rješenja svojih likova. Svoj novi roman objavljuje u Beletri.

Inna Moore: Spašen

Novi naslov koji je publika Inne Moore dočekala mnoštvom lajkova. Inna Moore je nakladnički fenomen, autorica oko koje se počela okupljati publika na Watpadu, da bi prve knjige tiskala preko Amazona, a danas u hrvatskim knjižarama i knjižnicama konkurira američkim autoricama erotskih romana. Put od prvih priča do vlastite nakladničke kuće Innamorata trajao je pet godina, a za to vrijeme Inna Moore objavila je petnaestak romana, među kojima su naslovi „Voajer“, „Tatica“, „Dvojnica“ i „Krivi broj“. Inna Moore ima vjernu publiku u kojoj su većinom žene tridesetih i četrdesetih godina.