Jučer (petak) je u prepunoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održan još jedan književni susret u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2021., obogaćen pregrštom emocija izazvanih „Nasmijanim suzama“ zavičajne autorice Drage Vranješ Vargović. Na samom početku publiku je pozdravio ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz ne skrivajući zadovoljstvo brojem okupljenih kao i time da upravo Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica ima priliku ugostiti donedavnu sugrađanku Dragu Vranješ Vargović koja je odgojila brojne generacije kroz svoj učiteljski rad.

Kroz čitanje biografije ove osebujne autorice, koje je spontano moderirala Sandra Pocrnić Mlakar, publika je upoznata s njezinim radom i životom kao i pjesničkim djelom koji je nagrađivan brojnim nagradama. No, ono što autorica ističe kao najveću vrijednost tijekom svoga života jesu ljudi koje je sretala, a koji su često spominjani u njezinim pjesmama. Između ostalih, virovitički glumci Goran Koši i Snježana Lančić uveličali su ovaj događaj prisjećanjem životnih situacija provedenih s Dragom Vranješ Vargović i čitanjem njezinih pjesama što je izazvalo lavinu emocija pa je tako rijetko tko u publici uspio ostati ravnodušan na „Nasmijane suze“.

– Ovo je isključivo bila moja želja da objavim pjesme po svom izboru, a koje su nastajale godinama, od 1973. pa sve do danas. Zbirka je podijeljena u tri ciklusa od čega se u prvom dijelu nalaze pejsažne pjesme koje govore o Podravini za koju sam ja strašno vezana. Zatim slijede intimističke, ljubavne pjesme i pjesme posvećene mojoj djeci, a zadnji dio predstavljaju uglazbljene pjesme koje su predstavljene u Pitomači na glazbenom festivalu Pjesme Podravine i Podravlja – rekla je Draga Vranješ Vargović te dodala kako joj je iznimno zadovoljstvo predstaviti zbirku upravo u Virovitici u kojoj je živjela, odgojila brojne generacije, otišla u mirovinu i doživjela puno lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka.

Do sada je objavila „Megle“ zbirku poezije na kajkavskom dijalektu, „Kikica“ i „Pužodrom“ priče za djecu, uvrštena je u Hrvatsku književnu enciklopediju Hrvatskog leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a piše i pjesme za festival Podravine i Podravlja Pitomača na kojemu je izvedeno desetak njezinih pjesama te je upravo kao jednu od važnijih nagrada izdvojila nagradu za najbolji tekst Festivala Podravine i Podravlja za pjesmu „Zlatni snovi“ u izvedbi Blanke Došen koju je mnogobrojna virovitička publika imala priliku čuti na samom kraju susreta.

Emociju Drage Vranješ Vargović osjetila je i proživjela publika kroz slušanje njezine poezije pa autorica zaključuje – “moje su suze uvijek nasmijane i tako mora biti, a vi ćete se mnogi pronaći u tome jer nema nikakve razlike između mene i vas samo ja pišem, a vi ne!”.

(www.icv.hr, iv, Foto: I. Vidas)