Malo je reći da nas je ovaj roman ostavio bez daha.
U predvečerje zadnje srijede u mjesecu, našli smo se na 17. susretu Čitateljskog kluba ‘Nije bilo slučajno’. U manjem sastavu nego inače, krenuli smo u raspravu o pročitanoj knjizi Soba kao zavičaj Branislava Glumca.

Jednoglasno smo se složili da se radi o iznimnom djelu. Sama ideja opisa sobe kao jednog od „najvažnijih, usvojenih zavičaja” u potpunosti nas je iznenadila i izuzetno dirnula.
Alojz Majetić je u pogovoru napisao da je ova Glumčeva knjiga prije svega himna literature.
„Dinamika kojom autor preskakuje svjetove čini ovo štivo neprekidno aktualnim.”
Svi smo se našli u ovom djelu, bilo kao podsjetnik na studentske dane, bilo kao sjećanje na dane u progonstvu, bilo kao razmišljanje o nekim budućim danima mirovanja. Posebno nas je oduševilo autorovo poigravanje jezikom i stilom.
Knjiga je dobila visoku ocjenu, 4.9.

Našeg zavičajnog autora ne treba posebno predstavljati. On je pjesnik, prozaik, dramski pisac i likovni kritičar. Objavio je tridesetak autorskih knjiga, antologija, zbirki razgovora i zapisa… S prvim pjesmama pojavio se 1953. godine u Virovitičkom listu. Zastupljen je u antologijama proze i poezije. Sve to najbolji je pokazatelj njegove nezaobilazne pojave u našoj književnosti, ali i bogatog životnog iskustva. Darovao je Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica vrijednu građu, knjižnu zbirku izabranih djela. Zbirka sadrži ukupno 133 jedinice knjižnične građe: knjige poezije i proze, gramofonske ploče, VHS kasetu, likovne mape, slikovnice, fotografije. Sastoji se od dvije cjeline: potpisanih autorovih djela s posvetom Knjižnici – kao osobne ostavštine i darovane građe književnih prijatelja s posvetom književniku Branislavu Glumcu. Na predstavljanju Zbirke u studenom 2021. bio je prisutan i sam autor.

Sljedeći susret planiran je za 15. prosinca 2021. u 18 sati. Čitamo knjigu Pletenica moje bake autorice Aline Bronsky.