U petak 10. 12. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica gostovao je Sven Jambrišak, član Planinarskog društva „Papuk” iz Virovitice i visokogorske Udruge „Na putu prema gore” iz Zagreba. Sven je održao predavanje pod nazivom „Planinarenje i visokogorstvo u zimskim uvjetima”.

Osim što je pokazao impozantnu opremu, koja je potrebna za uspone na „četiritisučnjake”, nazočne je ostavio bez daha pokazujući zahtjevnost nekih uspona. Na pitanje što ga to nosi prema tim visinama i zašto je spreman ponekad riskirati život, Sven ima spreman odgovor.

„Budući da je cijeli moj život na neki način povezan uz sport, pretpostavljam da želim vidjeti svoje granice i mogućnosti. Naravno da se ponekad prilikom uspona i temperatura ispod nule, uz jak vjetar i kojekakve komplikacije pitam, što mi to treba, ali vjerujte, čim se vratim doma, već počinjem razmišljati o nekom novom vrhu i nekom novom usponu.”

Cilj predavanja bilo je edukativno i preventivno djelovanje za one koji se zimi upućuju na bilo kakvo pohođenje planina. Velika većina nesreća, koja se dešava u planinama je subjektivne prirode, a najbolji put izbjegavanja takvih situacija je dobra priprema i edukacija.

(Izvor teksta: www.icv.hr)

Više o predavanju pročitajte na stranicama portala.

“Planinarenje i visokogorstvo u zimskim uvjetima”: Sven Jambrišak kroz zanimljivo predavanje otkrio recept svog uspjeha i sve čari planinarenja