Noćni vlak za Lisabon, Pascal Mercier

19. susret Čitateljskog kluba Nije bilo slučajno proveli smo u malo manjem društvu ali s jako lijepom knjigom. Radi se o djelu Noćni vlak za Lisabon, prevedenoj na 32 jezika i prodanoj u više od 3 milijuna primjeraka. Prema knjizi je 2013. snimljen i film poznatog redatelja Billea Augusta s Jeremy Ironsom u glavnoj ulozi.
Samu radnju posebno nećemo otkriti ali smo se svi složili da je knjiga svojevrsni filozofski roman, koji propitkuje prolaznost života, ljubav, prijateljstvo, sjećanja.
Naša članica, gđa Marija Karacsony je napisala dirljiv osvrt, pa ga u cijelosti i prenosimo.
Knjiga mi se jako svidjela. Opčinila me misao da je „istinski redatelj našeg života slučajnost“ te da je netko nakanio da u dobi od pedeset sedam godina, (kao ja danas), svoj život prvi put u cijelosti uzme u vlastite ruke i da je to podjednako uznemirujući i oslobađajući osjećaj. Sada stalno razmišljam o tome. Filozofske misli Amadeua de Prada i Gregoriusov život i razmišljanje vrlo su poticajni. Svi likovi djeluju mi tajnovito i uzbuđujuće, Gregoriusovi susreti s njima uzbudljivi su i djeluju sudbonosno. Pitanje koje pred mene postavlja knjiga: koliko daleko čovjek mora otići da bi se suočio sa sobom? Završetak knjige možda nije kakav bismo željeli, ali je jedan od mogućih i, čini mi se, najvjerojatniji. Ocjena: odlična knjiga! Knjiga je vrlo zanimljiva, misaona, a potpuno životna. Prepuna je filozofskih misli, od kojih sam odabrala neke: Život nije ono što živimo, on je ono što zamišljamo da živimo. Istinski redatelj našeg života je slučajnost. Od danas prije podne osjećam da bih od svoga života rado napravio nešto drugo.

Za naš 20. susret, koji će biti 23. veljače 2022. u 18 sati, čitamo književni klasik Ponos i predrasude Jane Austen.