Nova preporuka iz BELETRAFIKE!

Nataša Turkalj – Moja savršena nevolja, erotski ljubavni roman

Posljednjih godina sve je više mladih spisateljica koje progovaraju o ženskim osjećajima. Naizgled, ništa neobično, tko bi inače govorio o ženskim osjećajima? No, književnost je prepuna primjera u kojima o ženskim osjećajima progovaraju muškarci, koji su stvorili neke od najslavnijih ženskih likova na temelju kojih se neopravdano zaključuje o ženskoj psihologiji, kao što su klasični primjeri junakinja iz Shakespeareovih drama ili pak Ana Karenjina L. N. Tolstoja, Madame Bovary Gustavea Flauberta ili pak barunica Castelli Miroslava Krleže. Istodobno, k nama su desetljećima, najčešće sa anglosaksonskog tržišta, stizali prijevodi najčitanijih autorica ženskog štiva i ljubavnih romana koji su se čitali u milijunskim nakladama. Takva je poplava stranih naslova stvorila dojam da više vjerujemo Johnu ili Mercedes kad govore o osjećajima, nego Ivanu ili Mariji te da ljubavne izjave koje izgovaraju likovi domaćih imena djeluju neuvjerljivo. Primjer Zagorke, koja je o osjećajima govorila na hrvatskom jeziku, ostao je desetljećima usamljen, a novele Ane Žube smatraju se danas isto tako samo kratkotrajnom fazom ženskog pisma.
Unazad nekoliko godina nastaje, međutim, val mladih autorica koje pišu iskreno i pišu mnogo, a pritom bez nesputano izražavaju osjećaje zaljubljenosti, divljenja ili pak ljubavne želje. Inna Moore (Voajer, Spašen, Dvojnica) i Marilena Dužman (Gdje mi je psihijatrica, Mrtav a gladan) spisateljice su koje su kontinuiranim pisanjem stvorile svoj krug publike koja s nestrpljenjem očekuje njihove nove romane. Tajna je takvih produktivnih autorica u tome što pišu romane kakve same vole čitati. Prije nepunih mjesec dana njima se priključila i Nataša Turkalj svojim romanom „Moja savršena nevolja“, prvijencem kojim je ispunila svoju mladenačku želju za pisanjem. Nastao je ljubavni roman pisan po svim pravilima žanra, s mnogo strasti, nesputanog izražavanja osjećaja i dramatičnim ispitom za ljubav dvoje mladih.
U romanu „Moja savršena nevolja“ glavni likovi su Lorena Ketonić i Ivan Leko, dvoje mladih nasljednika obiteljskih tvrtki, koji kroz vlastitu ljubav i obiteljske drame sazrijevaju i uče prihvatiti odgovornost. Već pri upoznavanju, Lorena je procijenila da je Ivan Leko nevolja jer je zgodan, slobodan, bogat i spreman na avanture. No, dvoje mladih iznenađeni su intenzitetom osjećaja koje pronalaze u onom drugom. Hoće li Ivan Leko zbog Lorene žrtvovati svoju slobodu i status najpoželjnijeg splitskog neženje? Zbog obiteljskih problema na ispitu je njihova odanost i spremnost na međusobnu podršku zbog koje se uče pristajati na kompromise, dok tajne iz prošlosti zahtijevaju potpunu iskrenost prema onom drugom.
Nataša Turkalj u romanu je prikazala razvoj veze od upoznavanja preko razvijanja prisnosti do ispita iskrenosti i nesreće koja je pokazala koliko je jaka veza dvoje mladih. Kako kaže autorica, prva je njezin roman pročitala njezina mama i kao strastvena čitateljica klasičnih romana pozitivno je ocijenila kćerkino pisanje. Tek zatim, autorica se odvažila roman pokazati prijateljicama i krenuti prema izdavaču. Na promociji u Knjižnici Bogdana Ogrizovića podršku su mladoj spisateljici pružili suprug i kći te brojni prijatelji i prijateljice, koje su na promociju povele svoje savršene nevolje. Nataša Turkalj ne namjerava ostati na prvijencu. Već je završila sljedeći roman koji planira objaviti na proljeće, a tema je opet ljubavna priča i emocionalno sazrijevanje glavne junakinje.
Nataša Turkalj rođena je u Zagrebu, 9. veljače 1978. godine. Majka je dvoje djece i supruga. Završila je ekonomiju na veleučilištu u Zaprešiću te stekla zvanje stručni specijalist komunikacijskom menadžmenta. Većinu svog života radi u privatnom poduzeću, a oduvijek sanja napisati ljubavni roman. Sklonost prema čitanju i prema pisanju pokazuje od ranog djetinjstva, ali snove ostvaruje tek kao ostvarena žena i majka.
Nadahnuće za ljubavne romane pronalazi u vlastitim promišljanjima idealne ljubavi, ljudima oko sebe te primjerima iz literature.

Moja savršena nevolja – Odlomak
Jutro je bilo toliko užurbano da nisam ni primijetila da je otkucalo 12 sati. Sastanak s kompanijom Leko Group samo što nije počeo! Magda je klijente smjestila u sobu za sastanke, Marko me pitao za detalje o klijentu dok smo se žurili prema prostoriji. Iskreno odgovaram da nisam previše istraživala i da znam jedino kako su iz Splita te da se bave proizvodnjom jahti za svjetsko tržište. Otvaramo vrata dvorane za sastanke i ulazimo. Ondje sjede tri osobe, jedna žena i dva muškarca, jedan mi je bio okrenut leđima dok sam prilazila začelju stola, a drugima sam se široko osmjehnula i sve srdačno pozdravila prilikom ulaska. Kada sam došla do svog mjesta, gospodin koji mi je bio leđima okrenut podigao je glavu, a meni su se noge automatski odrezale, skoro sam kleknula od trzaja koji sam osjetila u mišićima.
Usnice je razvukao u široki osmijeh, podigao se sa stolca i pružio mi ruku. Pribrala sam se u trenutku te sjela za stol. Predstavila sam Marka i zamolila Magdu da nam donese nešto za popiti i pozove dvoje kolega iz kreativnog odjela da nam se pridruže. Dok smo čekali kave i sokove Marko je shvatio da sam malo utihnula i počeo je razgovarati s klijentima za stolom. Kava i sok su brzo stigli, te sam preuzela kontrolu kako se od mene i očekivalo.
Predstavila sam ukratko našu kompaniju i čime se sve bavimo, ali oni su sve to već znali. Zamolila sam ih da nam se predstave malo šire, kažu svoje želje i zašto žele surađivati s nama. U njihovom predstavljanju shvatila sam da su zainteresirani za marketinšku kampanju koja će biti promocija njihovog novog modela luksuzne jahte. Bili su zainteresirani i za tiskanje časopisa, a i uređivanje kojim se do sada nismo bavili. Izmijenili smo kontakte i timovi su se povezali, te se od nas očekuje početna projekcija smjera u kojem bi išla kampanja.
Gospodin savršenog izgleda koji me oduševio osmijehom je, naravno, vlasnik kompanije. Ima, po mojoj procjeni, između 35 i 40 godina. Visok je otprilike 190 centimetara, dobre tjelesne građe, ali nisam baš dobro vidjela s obzirom na odijelo koje je nosio. Kratka crna kosa, brada stara nekoliko dana i zelene oči su definitivno bile okidač kod mnogih žena, ali odmah se upali moj alarm: taj je sigurno oženjen, a ima i ljubavnicu u svakom gradu i bolje se udaljiti odmah bez obzira na osmijeh zlata vrijedan.
Nakon završenog sastanka Marko ih je pozvao na ručak u naš restoran i poziv su prihvatili, kako je i red u profesionalnom svijetu. Zamolila sam Marka da ih odvede, ja ću doći naknadno. Ljubazno sam se ispričala i nestala u svoj ured. Sjela sam u fotelju i zagledala van. Bila sam uspuhana, a i srce mi je kucalo ubrzano. Nikad mi se ovo nije dogodilo, da se pojavi netko i da mi samo svojom prisutnošću oduzme dah. Puna sam predrasuda, ali ovako lijep i situiran muškarac zasigurno za sobom vuče uragan jer ne može to biti takvo i još k tome slobodno, nema šanse. Ako je tako, ima neki poremećaj u glavi, a u svakom slučaju neku manu mora imati. On je mene uplašio, pa zar je to moguće?!
Odmah uzimam mobitel i zovem Jelenu koja je bila otrov za muškarce, da mi dade brzinski savjet kako izbjeći bilo kakvu komunikaciju. To će biti teško izvesti budući da naše kompanije posluju, ali bolje da znam.
− Mogu li ja nešto reći ili želiš imati monolog? − prekinula me nakon nekoliko minuta mog blebetanja. − Samo ga pusti i ignoriraj. Ponašaj se kao i on, kad se on nasmije i ti se nasmij. Ne pokazuj nikakve emocije, samo ležerno.
Umjesto da mi je rekla da izmislim nešto da ne mogu otići na ručak, ona meni ovako.

Nataša Turkalj: Moja savršena nevolja, Beletra 2022.