U petak 18.02. je održana promocija knjiga „Kiša bordo“ i „Autor kaosa“ te izložba slika mladog zavičajnog umjetnika Matea Balabana.

Virovitički glazbenik Marko Teskera svojom je gitarističkom izvedbom otvorio večer, nakon čega je u ime ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Roberta Fritza posjetitelje pozdravila voditeljica stručno-informativnog odjela Mirjana Kotromanović.

– Mi kao knjižnica smo uvijek sretni kada možemo ugostiti domaće autore. Također, potičemo domaće izdavaštvo i stvaralaštvo. Vidim da u publici ima nekoliko domaćih autora, što mi je jako drago. Nadamo se da je ovo Mateov početak u našoj knjižnici i da su ispred njega brojni likovni radovi i brojni tekstovi, te se veselimo novim susretima – istaknula je M. Kotromanović te riječ prepustila moderatoru večeri Goranu Gazdeku, koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da postoje i dolaze nove „mlade snage“ što se poezije tiče.

Zadovoljstvo nije krio niti sam Mateo Balaban koji je priznao da, s obzirom na to da mu je ovo prvo predstavljanje radova u prostoru virovitičke knjižnice, ima malu tremu. Kroz ugodan i opušten razgovor s moderatorom G. Gazdekom trema je ubrzo nestala te je publika mogla saznati nešto više o životu ovog mladog umjetnika, kako su na njega utjecali Charles Bukowski i Piet Mondrian, o ljubavi prema glazbi i bubnjarskoj prošlosti te susretu s poznatim američkim autorom Danom Brownom.

Osim što su okupljeni imali priliku čuti nekoliko Mateovih pjesama na hrvatskom i engleskom jeziku, vidjeli su i neke od čak 350 slika koje je ovaj mladi umjetnik dosad naslikao, te koje će virovitička publika imati prilike vidjeti cijeli sljedeći mjesec.

Na pitanje što stoji iza naslova knjiga „Kiša bordo“ i „Autor kaosa“, te kada možemo očekivati treću knjigu, Mateo spremno odgovara.

– Volim kišu. Volim ju slušati. Svake večeri si pustim video od devet sati zvukova kiše i uživam u tome. Isto tako volim bordo boju. A što se „Autora kaosa“ tiče, kada pročitate knjigu shvatite da je kaos apsolutno nepotreban. Iduća knjiga će ugledati svjetlo dana kada neki od izdavača bude zainteresiran, kada se zvijezde poslože. Dosta treba novih ideja i priča, sve to treba i proraditi, pa ćemo to sve staviti u novu knjigu – otkrio nam je ovaj osebujni mladi autor.

(www.icv.hr, eat, Foto: E. Aragović Turkalj)