20. susret Čitateljskog kluba Nije bilo slučajno proveli smo, u skladu s veljačom, uz jedan od najpoznatijih ljubavnih romana Ponos i predrasude britanske autorice Jane Austen. Knjiga je nekoliko puta ekranizirana, što dokazuje značajnu popularnost ovog književnog djela.

Ono što smo čitajući knjigu za Klub otkrili je da se ovdje, unatoč početnim predrasudama, radi o izvrsnom romanu koji detaljno prikazuje neravnopravan i ovisan položaj žena. To je prije svega značilo oslanjanje na nužnost braka radi egzistencije i sigurnosti te boljeg društvenog položaja. Djelo obiluje odličnim dijalozima i karakterizacijama likova, uz istaknute opise pejzaža i ondašnjih zdanja. Autorica direktno kritizira i ismijava nerazumnost i ispraznost života viših engleskih klasa.
Jednostavnim stilom pisanja i britkim komentarima, Jane Austen nam pruža neprocjenjiv uvid u britansko društvo svojeg doba, ispreplevši ga s uvjerljivom ljubavnom pričom, što ju je i učinilo jednom od najčitanijih britanskih književnica diljem svijeta.
Čitateljice Kluba ocijenile su je ocjenom 4,4.

Za naš 21. susret, koji će biti 30. ožujka 2022. u 18 sati, čitamo knjigu Boja purpura američke autorice Alice Walker.

8. ožujka 2022. u 18 sati Čitateljski klub Nije bilo slučajno poklanja Virovitičankama susret s Leom Bezar.

Svi ste dobro došli!