Roman je priča o dvije sestre s početka 20. st. u Americi ali i priča o njihovoj ljubavi i povezanosti, zajedništvu. Priča je to o teškom životu Afroamerikanki i svemu što su morale proživljavati.

Knjiga je pisana u formi pisama koje Celie piše Bogu. Jezik kojim piše jezik je jedne neobrazovane djevojke tako da čitatelju treba malo vremena da se navikne. No, ova forma je odlično poslužila da se Celie, a kasnije i Nettie dotakne mnogih stvari i da iznesu svoje stavove o njima, priče o njihovom viđenju Boga, o ropstvu, odnosu prema životu. Autorica je na ovaj način toliko približila priču Celie i Nettie da čitatelj ima osjećaj kao da sve  proživljava skupa s njima.

Sadržaj knjige nije samo potresna priča o životu Afroamerikanka s američkog juga, nego se isprepliću priče žena koje su svoju izgubljenost u svijetu neprestanog zlostavljanja i oduzete slobode, izliječile zajedničkom borbom za vlastita prava, a potom pronašle zasluženi smisao i sreću.

Prema romanu snimljen je 1985. i film, režirao ga je Steven Spielberg. Imao je 11 nominacija za Oskara i nije dobio nijednog. Celie je glumila Whoopi Goldberg, a Sofiju je igrala Oprah Winfrey.

Film možete posuditi u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica.

Roman je 1983. godine osvojio Pulitzerovu nagradu te su čitateljice s pravom zaključile da je roman nezasluženo nedovoljno čitan.

Za čitateljice Čitateljskog kluba Nije bilo slučajno bilo je premalo vremena za razgovaranje o pročitanoj knjizi jer je rasprava otvorila čitav niz novih tema. Kakav je danas položaj žena? Je li se išta promijenilo? Imaju li svi pravo na izbor u životu?

Knjiga je dobila ocjenu 5.0.

Sljedeći susret planiran je za 3. 5. 2022. u 19 sati, a čitamo Tri Evine kćeri turske autorice Elif Shafak.