Počelo je obilježavanje Dana hrvatskoga jezika, manifestacije koju je Hrvatski sabor utemeljio 1997. godine, odnosno 30 godina nakon donošenja Deklaracije u nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Dani hrvatskoga jezika obilježavaju se od 11. do 17. ožujka, a u našoj knjižnici obilježavanje je započelo gostovanjem učenika prvog razreda Tehničke škole Virovitica, smjer medicinska sestra/tehničar i njihove profesorice hrvatskoga jezika Ivane Vlaisavljević.

Voditeljica Informacijsko-posudbene službe i Stručno-znanstvenog odjela, Mirjana Kotromanović po dolasku ih je upoznala s osnovnim informacija vezanim za knjižnične usluge i sadržaje, a potom im objasnila zašto su baš danas ovdje i koji će biti njihovi zadatci. Kako je radionica nosila naziv Reci to na hrvatskom, tako su zadatci bili vezani uz pronalazak riječi za određene termine i riječi na engleskom jeziku koji su u hrvatskom jeziku već ustaljeni i u svakodnevnoj su uporabi, posebno među mlađim generacijama. Također su trebali prepoznati dvadesetak riječi koje su u naš jezik usvojene iz mađarskog, talijanskog, turskog i njemačkog i pridružiti ih pripadajućem izvornom jeziku. Posebno zanimljiv zadatak odnosio se na prepoznavanja riječi iz našega jezika, odnosno drugih narječja.

U posljednjem zadatku od učenika se tražilo da što brže napišu barem pet ugostiteljskih objekata u Virovitici koji u svom nazivu sadrže riječi stranog porijekla, a u izvršenju su bili vrlo uspješni. S obilježavanjem Dana hrvatskoga jezika nastavljamo 17. 3. na temu Hrvatski jezik se voli znanjem.