Jučer (četvrtak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica otvorena izložba slika Vladimira Paurića. Četrdeseta je to, što samostalna, što skupna, izložba ovog autora.

Ravnatelj virovitičke knjižnice Robert Fritz pozdravio je mnoštvo okupljenih, među kojima su bili zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac i predstavnici braniteljskih udruga, te otkrio veliki ponos i zadovoljstvo zbog činjenice da je ovo drugi put da ovaj rođeni lipički umjetnik izlaže u Virovitici. Također, iskoristio je priliku i prisutnima čestitao nadolazeći blagdan Uskrsa te riječ predao Neli Krznarić, voditeljici Odjela za odrasle.

Riječ je tada preuzeo sam autor, vidno dirnut izgovorenim riječima i tolikim odazivom.

– Izuzetna mi je čast što mi se ukazala prilika da u vašem divnom gradu imam još jednu izložbu. Nadam se da će biti i više od toga. Hvala vam što ste došli u ovako velikom broju na moju skromnu izložbu – okupljenima je zahvalio također skromni Vladimir Paurić čime je izazvao velike ovacije.

Okupljenima se obratio i sin Vladimira Paurića, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnice Virovitičko-podravske županije, ogranak Virovitica Vlado Paurić.

– Čini mi posebno zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti na otvorenju ove izložbe koja je organizirana u čast našeg najvećeg blagdana i pobjede života nad smrti, Uskrsa. Posebno mi je drago što vas mogu pozdraviti u ime svoje obitelji, u ime autora ove izložbe, mog oca Vladimira i u ime svih ostalih članova obitelji. Zaželio bih svima vama i vašim obiteljima sretan Uskrs, da ga provedete u radosti i veselju, kako dolikuje hrvatskom čovjeku – zaključio je V. Paurić nakon čega je zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac službeno otvorila izložbu.

Iskoristili smo priliku te samog autora Vladimira Paurića upitali kako je sve počelo, kada se zaljubio u slikarstvo.

– Boraveći u Virovitici, imao sam priliku obići Podravinu gdje sam vidio naivne umjetnike i njihove radove. Toliko sam se zaljubio u njih da sam i sam počeo slikati i dan-danas napravim poneku sliku. Sve su u tehnici ulja na platnu. Invalid sam bez desne šake, da radim na staklu i da mi padne, bilo bi šteta. Nema štete kada platno padne – našalio se autor i otkrio nam da njegove slike ne nastaju „na brzaka”.

– Volim raditi u vrtu i kada se malo umorim, dođem u svoj boravak ili atelje i nastavim s radom, onim slikarskim. Nađem inspiraciju, sjetim se nečega iz djetinjstva i to prenesem na platno. Volim seljačke motive, iz života malih, običnih ljudi. Uživam u slikanju, u njemu nalazim svoj mir – s nama je podijelio 86-godišnji V. Paurić i dodao kako prema Virovitici gaji ljubav jer smatra da Virovitičani cijene umjetnost i uvijek rado s njima popriča o slikama.

Izložba slika Vladimira Paurića, koja je prodajnog karaktera, otvorena je do sredine svibnja do kada je svi zainteresirani mogu posjetiti.

(www.icv.hr, eat)