Anđelka Kliment: Ubojstvo na Mrežnici

Kao što u ljubiću pobjeđuje ljubav, u krimiću pobjeđuje pravda – ubojica se otkriva nakon istrage koju je čitatelj pratio kroz cijeli roman, poistovjećujući se s glavnim junakom. “Ubojstvo na Mrežnici” krimić je koji predstavlja novi detektivski par na našoj literarnoj sceni – to su inspektor Borna Herman, iskusni, alergični, pomalo razočarani, ali uporni i dosjetljivi inspektor zagrebačke policije i forenzičarka Irma Steeg, umirovljena psihologinja i sociologinja sa stažem i ugledom u londonskoj policiji. Inspektor Herman i Irma Steeg surađivali su u Londonu, a kada se Irma stjecajem okolnosti zatekne na mjestu ubojstva, Herman je uključuje u istragu. Ubijeni je ugledni ugostitelj, koji je iza sebe ostavio suprugu iz drugog braka te djecu iz prvog i kći iz mladenačke veze. Njegov je brat ugledni kirurg koji o njemu nema lijepo mišljenje, ali poslovni suradnici i prijatelji bili su mu lojalni.
Irma Steeg i Borna Herman surađivali su u Londonu i dokazali su se jedno drugom. Imaju sličan smisao za humor, dosjetljivi su i međusobno se inspiriraju dok raspravljaju u mogucim rjesenjima. Irma Steeg je vegetarijanka, stanuje na zagrebačkom Srebrnjaku i svake večeri pješači Lašćinom kako bi ostala u formi. Istražujući ubojstvo, oslanja se na intuiciju, sinkronicitete i snove, kako bi sklapanjem cijele slike događaja pronašla rješenje zagonetke.
Krimić „Ubojstvo na Mrežnici“ napisala ga je Anđelka Kliment, profesorica engleskog, strastvena čitateljica kriminalističkih romana, koja se u svom prvijencu publici predstavlja žanrom cosy crime (cosy – udoban) podvrstom krimića u kojem nema otvorenog nasilja, već se slučaj rješava otkrivanjem motiva i psihološkog profila ubojice. Anđelka Kliment je radni vijek provela u prosvjeti baveći se mladima, pa vjerojatno zato mladima posvećuje posebnu pažnju u svom prvijencu. Detektivi u istrazi, naime, razgovaraju i s odraslom djecom ubijenog i kćerkom iz mladenačke veze, kojoj je majka branila kontakt s ocem. S puno takta i razumijevanja, Irma Steeg stječe povjerenje mladih ljudi koje joj pomaže da otkrije motive koji su doveli do ubojstva.
Anđelka Kliment napisala je žanrovski pročišćen roman u kojem se drži pravila kriminalističkog romana, a istodobno izbjegava klišeje. Automobil pun novca u garaži ubijenog priprema teren za rasplet vezan uz gospodarski kriminal, ali autorica ne ide očekivanim putem, već formira zločinca s novim, manje eksploatiranim razlozima i motivima.
Inspektor Herman i Irma Steeg o slučaju razgovaraju u šetnjama zagrebačkim centrom, Sesvetama, Dugom Resom i idiličnom Mrežnicom. Samo domaći pisac može pisati o poznatim krajolicima, a kada idilična Mrežnica postaje pozornica krvavog ubojstva, bliskost lokaliteta pojačava dojam da se opisani zločin doista može dogoditi i kod nas.

Anđelka Kliment rođena je 13. siječnja 1949. godine u Zagrebu. U Zagrebu je završila jezičnu gimnaziju i diplomirala na Filozofskom fakultetu 1973. godine engleski jezik i književnost i povijest umjetnosti.
Cijeli životni vijek radi kao profesor. Predavati je počela s dvadeset i četiri godine u dvije škole Centra za građevnu industriju i građevinarstvo. Nakon toga slijede osnovna škola u Sopotu, kratko Tehnička škola Ruđera Boškovića i deset godina podučavanja u II gimnaziji.
Godine 1994. odlazi iz škole i s kolegicom otvara školu stranih jezika Riječ i smisao.
Nakon umirovljenja nastavlja s podučavanjem engleskog jezika jedan na jedan.

Nakon desetljeća čitanja i podučavanja drugih u govorenju i pisanju, sa 73. godine života izdaje svoj prvi roman.

Ubojstvo na Mrežnici, odlomak
Božić ni ove godine nije bio bijel. No barem je bilo hladno i sunčano, pa se kolači nisu topili na balkonima. Irma je odšetala u franjevačku crkvu na misu. Kad se vratila ukrcala je poklone, vino i tortu u automobil i uputila se na ručak k snahinim roditeljima.
Bilo je veselo i lijepo. Bio je tu i snahin brat sa suprugom i dvije male djevojčice. I njihov pas, koji se odmah sakrio ispod stola, zbog straha od petardi. Zveckali su mobiteli raznim signalima, božićne čestitke. Odlučila je odgovoriti kad dođe kući.
I otpočeo je ručak četverosatni i zategnuo trbuh k’o bubanj ratni. Pjevali su, izmjenjivali poklone, grupirali se na kraju stari i mladi i u pet sati Irma je krenula kući.
Baš kad je gurnula ključ u bravu boreći se s mnoštvom vrećica, zazvonio je mobitel.
Nije moguće da je snaha tom brzinom završila u rodilištu, pomislila je. No bila je Neva Radić sva u suzama.
– Mama i baka su se strašno posvađale poslije ručka, ja sam izišla, rekla sam da idem k Evi. Ali samo sam hodala dva sata po Gornjem gradu, sad ne znam kojoj da odem.
– Gdje si?
– U Vlaškoj sam.
– Dođi k meni, Srebrnjak broj 5, razgovarat ćemo.
Uskoro je Neva u božićnom puloveru, kratkoj suknjici i čizmama stajala na pragu. Odmah je počela plakati. Irma ju je zagrlila i tako čvrsto zagrljene nekoliko su minuta stajale u predsoblju, sve dok Nevin žestoki plač nije počeo jenjavati.
Ušle su u blagovaonicu.
– Hoćeš li se umiti i oprati ruke, dok ti skuham čaj? – pitala je Irma.
Neva je samo kimnula glavom.
Kad se vratila i sjela za stol, vrećica čaja namakala se u božićnoj šalici.
– Med ili šećer?
– Med i limun, molim, ako imate. Ne mogu jesti.
Irma je donijela krišku limuna i staklenku meda. Sebi je natočila mineralnu vodu.
– Hoćeš li razgovarati?
Neva je opet samo kimnula glavom.
– Pretpostavljam da su se posvađale oko tvog kontakta s ocem.
– Bile smo kod bake na ručku. Kad je baka donijela tortu i skuhala kavu, mama je počela s ispričavanjem. Baka je pitala misli li ona da se može samo tako ispričati i izbrisati sve godine u kojima sam se ja morala pretvarati da nikad nisam vidjela oca. Mama je rekla da joj je žao što joj nikad nije bila po volji i više je voljela čak i avanturističkog Martina njego nju. Počele su vikati jedna na drugu, pune optužbi i predbacivanja. Ja to nikad prije nisam čula od njih dviju. Bojala sam se da će baka udariti mamu. Nisam to više mogla izdržati, istrčala sam van…

Anđelka Kliment: Ubojstvo na Mrežnici, Beletra 2022.