Za 23. susret Čitateljskog kluba Nije bilo slučajno baš oko godišnjice smrti bosanskohercegovačkog pisca Bekima Sejranovića odlučili smo se za čitanje njegovog romana Dnevnik jednog nomada.

Iako se fizički susret nije održao, našim kanalima razmijenile smo razmišljanja i dojmove o ovom izuzetnom djelu vječnog sanjara i velikog književnika.

Natalija Bajer: Knjiga je slojevita, ispravno opisana kao kombinacija putopisa, dnevnika čitanja i opisivanja vlastitog života – takvog kakav je Sejranović vodio, bez uljepšavanja. Dio koji mi se najviše svidio upravo je putopisni, iako sam i iz dnevnika čitanja…i zapisala desetak naslova koje uskoro namjeravam posuditi u knjižnici, dok me nelagodom ispunjavalo čitanje onih segmenata u kojima se opisuju zbivanja u osobnom životu autora, možda zbog načina na koji se taj život živio. Budući da autor nije među živima bilo bi neumjesno na grub način kritizirati njegov životni stil… Radovala sam se kada je pohvalio književna ostvarenja Alice Munro, autorice koju i sama rado čitam i u trenutku u kojem je nazvao domom svoju kučicu u Turopolju, uz kapelu sv. Barbare kod Plesa, posebno jer je riječ o mom zavičaju. Knjizi dajem ocjenu 4.

Andrea Grdenić: Knjiga mi se u globalu svidjela zbog svoje raznolikosti: dnevničkog zapisa, opisa društva i dnevnika čitanja. Od toga mi je potonji najomiljeniji, a i sviđa mi se kako autor dodaje svoje komentare i promišljanja uz to. Dnevnički zapis mi se nije pretjerano dopao, dajem ocjenu 4.

Ivana Vlaisavljević: Vješto je isprepletena forma dnevnika, putopisa, književnih promišljanja…intimna ispovijest tako postaje svjedočanstvo jednog vremena i života koji je odredio sudbinu mnogih na ovim prostorima. Tumaranje od Brčkog pa do sjevera i neprestano vraćanje na ove prostore zatvorena su petlja kao i autorova obiteljska priča. Tako se vrti u krug sve više potvrđujući paradoks i nemogućnost promjene. Jedina konstanta i sigurnost je književnost i iscljejujuća moć čitanja. Tako ovo hibridno djelo postaje oda čitanju i književnosti….i jedno od mojih omiljenih naslova, dajem ocjenu 5.

Sljedeći susret planiran je za 28. 6.2022. u 19 sati a čitamo Japanski ljubavnik Isabel Allende.