Veliki Milan Nikolić, “Virovitički Simenon” i jedan od najznačajnijih autora kriminalističkoga romana 20. stoljeća, ujedno i književnik koji je dobar dio života proživio u Virovitici, rodio se 20. lipnja 1924. godine. Ovaj nadnevak bio je značajan jer je 98 godina kasnije, baš na Nikolićev rođendan, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano predstavljanje Zbornika kriminalističkih priča “Kristalna pepeljara”. Riječ je o skupini priča prikupljenih na Međunarodnom književnom natječaju “Kristalna pepeljara” za najbolju kriminalističku priču. Natječaj je u svojoj prvoj godini (2020.) iznjedrio 52 uspješne priče, a u drugoj godini realizacije (2021.) 77 priča. Predgovor zborniku zapisao je profesor Vinko Brešić, a zbornik su uredili Marina Mađarević i Josip Strija.

Predstavljanje Zbornika započelo je u 18:30 sati pozdravom ravnatelja Gradske knjižnice Roberta Fritza koji je još jednom pozdravio rad i aktivnosti Ogranka Matice hrvatske u Virovitici. Sve prisutne zatim je pozdravila predsjednica Ogranka Dubravka Sabolić koja je iznijela kratak životopis Milana Nikolića. Predstavljanje su nastavile tajnica Ogranka Marina Mađarević, koja je rekla nekoliko riječi o tijeku samoga natječaja, te književnica i glumica Vlasta Golub, koja je pročitala pobjedničku priču Natječaja za 2021. godinu (Marko Maras, “Krvave zvijezde”). Dubravka Sabolić pročitala je zatim riječi Josipa Strije (koji je bio spriječen prisustvovati predstavljanju), a Marina Mađarević pročitala je predgovor profesora Brešića. Knjižničarka Nela Krznarić svima okupljenima prenijela je pozdrave profesora Brešića, koji je također bio spriječen prisustvovati događaju.

Svi sudionici priznaju da je riječ o amaterskom digitalnom uratku, no vjeruju u mogućnost da će se Zbornik sa 129 krimi-priča objaviti i u tiskanom obliku. Na kraju predstavljanja, Dubravka Sabolić pozvala je sve prisutne na sudjelovanje u aktivnostima Ogranka koje su planirane za kolovoz i Dan grada.

(tekst, foto preuzeti s www.maticavirovitica.wixsite.com; dio foto: ICV)