U rubrici Svakog tjedna knjiga (vri)jedna, za svaki tjedan u kolovozu predlažemo jednog zavičajnog književnika, baš kako i priliči uz obilježavanje Dana grada – Rokova. Rubrika je ovaj mjesec raznovrsna pa predlažemo i prozu i poeziju; knjige za odrasle, ali i za djecu i mlade…

Vlasta Golub: Pauline mačke

Radnja romana (za djecu i mlade)  odvija se za vrijeme ljetnih praznika kada troje prijatelja, Ada, Mihael i Brankec svoju dosadu krate uzbudljivim noćnim pustolovinama koje nerijetko znaju završiti komičnim ishodom. Preokret u njihovu druženju i pomutnja u njihovim međusobnim odnosima događa se kada na scenu stupa ljepotica Leonarda. Istovremeno s njezinim dolaskom započinje i detektivski dio romana. Osim što nastojimo saznati što se skriva iza njezinih postupaka i lijepog lica, zajedno s glavnim likovima romana otkrivamo i saznajemo mnogo i o njima samima.

Ibis-grafika.hr

 

Marina Mađarević: Zašto sveti Lovro plače

Zašto sveti Lovro plače pitanje je koje se proteže kroz cijeli roman, a dnevnik vodi djevojčica Ana koja je upravo završila četvrti razred osnovne škole, kreće u važni peti razred i pita se kako će sve to proći. Tijekom te jedne godine pisanja dnevnika, koji se pomalo šaljivo zove Konsuelo, ona nam govori o tome što se zbiva u njezinoj svakodnevici. Priča o svom prijatelju Josipu i prijateljici Ilhani, o svojoj simpatiji, te se pojavljuju zanimljivi likovi poput nekoga koga Ana oslovljava s „moj blesavi brat”, njezina mama i baka koja voli praviti sarmu s kakaom…

Izvor: icv.hr

 

Zlatko Erjavec: Žene vole pametne muškarce

Erjavčeva zbirka Žene vole pametne muškarce sadrži 54 humoreske kojima se pljeskalo na Roklicerovim umjetničkim večerima i 18 ozbiljnih priča tamnijeg registra. I humoreske i priče imaju ishodište u svakodnevnim situacijama, razgovorima u obitelji ili među prijateljima, no tipično za Erjavca da višestrukim iznenađujućim obratima povećava očekivanja čitatelja. Humoreske Zlatka Erjavca krcate su humorom bez skrivene namjere, a osvjetljavaju muškarce i muško-ženske odnose iz sasvim nove perspektive i izazivaju suze od smijeha. Erjavec ne podilazi publici već izbjegava svaku patetiku i reprodukciju te jednostavnim jezikom i kratkom rečenicom razrađuje nova, svježa i neočekivana rješenja, odnose i ishode.

Izvor: skolskaknjiga.hr

 

Natalija Bajer: Kronika jednog postojanja

Nakon kajkavskih zbirki i knjige priča za djecu, dolaze opet štokavske pjesme, u različitim poetičkim obrascima, od slobodnog stiha do soneta, i one uspijevaju sačuvati čist i zvonak pjesnički glas, koji govori mogućem čitatelju o kretanju jedne duše kroz životni labirint, „s vjerom da može biti bolje”, postavljenom poput svjetiljke u pjesnikinjinoj ruci. Ova zavičajna autorica za koju volimo reći da piše „poeziju srca”  i ovom zbirkom poezije da je pjesnički glas koji vrijedi s pažnjom pratiti i osluškivati.

Izvor: iz predgovora Božice Jelušić