Petak predvečer, u sklopu Rokova 2022. u knjižnici je predstavljena brošura o Mirku Danijelu Bogdaniću, rođenom Virovitičaninu, znanstveniku i astronomu. Brošuru naziva Virovitički tragač za zvijezdama koju je izdala naša knjižnica uz potporu Turističke zajednice grada Virovitice predstavili su ravnatelj Robert Fritz i knjižničarka i voditeljica Odjela za odrasle Nela Krznarić. Planiramo svake godine izdati jednu brošuru o nekom od značajnih virovitičkih zavičajaca. Odlučili smo početi s Mirkom Danijelom Bogdanićem, virovitičkim astronomom, matematičarom, kartografom koji je u vrijeme svoga djelovanja i rada bio jedan od najznačajnih znanstvenika europske razine. To je čovjek po čijoj je karti ratovao Napoleon, čovjek koji je prije Iliraca pokušao izdati novine na hrvatskom jeziku za što je i dobio dopuštenje od bečke vlade, međutim zbog raznih okolnosti nije uspio. Sama brošura je dvojezična, priredila ju je Nela Krznarić, a na engleski ju prevela profesorica Branka Lainson. Opremljena je s dvije fotografije na poleđini, a u unutrašnjosti se nalazi fotografija fenomena noćnih svjetlećih oblaka iznad Virovitice profesora Zlatka Kovačevića, to je nešto što je zaista spektakularno i rijetko te nam je drago što nam je odobrio korištenje fotografije – rekao je ravnatelj Robert Fritz.

Ujedno je pred mnoštvom zainteresiranih posjetitelja, otvorena izložba astrofotografija  naziva Svemir kroz objektiv Hubblea. Autor izložbe, profesor fizike Aljoša Graovac, posjetiteljima je objasnio način nastanka i obrade impozantnih i gotovo nevjerojatnih fotografija, kroz „ubrzani” video im pokazao proces obrade fotografije te spremno odgovarao na njihova pitanja.

– Astrofotografija je moj hobi. Sam proces obrade dosta dugo traje, ali meni je to jedan jako zanimljiv hobi. Kada od čisto sivih i crnih podataka dobijete nešto lijepo, taj rezultat jako nagradi čovjeka – rekao je A. Graovac, čije fotografije će, kako je otkrio ravnatelj, postati trajni „stanar” knjižnice te će biti izložene na Dječjem odjelu.

Prilikom predstavljanja brošure i otvaranja izložbe prisustvovala je i zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek–Golinac.

U sklopu izložbe, sukladno temi, na katu knjižnice nalazi se izbor iz znanstvenofantastične literature koji čeka revne i zainteresirane čitatelje.