U sklopu projekta Potrubi za knjigu koji provodi Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica u sklopu poziva Ministarstva kulture i medija RH „Čitanjem do uključivog društva” u četvrtak, 8. rujna 2022. je održana prva Radionica pripovijedanja, kao projektna aktivnost sa skupinom korisnika 54+. Cilj projekta je osnutak Bibliobusne službe Virovitičko-podravske županije i nabava pokretne knjižnice – bibliokombija.

Projektne aktivnosti okupljaju tri skupine korisnika, a osim starijih od 54 godine uključene su i osobe s invaliditetom te djeca i mladi do 25 godina.

Na jučerašnjoj radionici održanoj u Kladarama sudjelovalo je deset žena članica udruge Čuvarice kulturne baštine Kladare, a dio projektnog tima kojega čine voditelj projekta Robert Fritz, voditeljica radionica Mirjana Kotromanović, knjižničarka Elena Vampovac i knjižničarska tehničarka Jasna Šolc dočekala je predsjednica Udruge Majda Kodžaga.

Sudionice na jučerašnjoj radionici ujedno su i vrlo aktivne članice Udruge umirovljenika Pitomača i Udruge Žena Guščarice Grabrovnica. Dio svojega bogatog životnog iskustva prenijele su na radionici pripovijedanja te tako potvrdile da je njihov angažman u očuvanju kulturne baštine presudan za održanje tradicionalnih vrijednosti. Njih deset ispripovijedale su desetke priča vezanih za prošlost njihovoga kraja. U njima saznajemo kako se nekada tkalo, kako su se obilježavali blagdani, obrađivala zemlja, koja prijevozna sredstva su koristili, kako su „ljubovali” i ostale, pomalo zaboravljene činjenice iz prošlosti. Na kraju radionice ispričale su i pokoji vic koji je sve skupa dobro nasmijao.

Nakon prikupljenih priča slijedi njihova obrada i priprema za buduću Zbirku priča. Knjižnica će publikaciju izdati poslije održavanja svih 5 radionica pripovijedanja. Sljedeće okupljanje će se održati u Turanovcu 15. rujna 2022. s članovima Udruge umirovljenika Općine Lukač.